Digital KBT lika bra som vanlig
Publicerat 23 mars 2020
Ångest, sömnsvårigheter och utmattningssyndrom kan behandlas effektivt med kognitiv beteendeterapi via internet. Det skulle kunna ge många fler patienter tillgång till behandling, visar en ny avhandling.
Omkring 20 procent alla pågående sjukskrivningar beror på stressrelaterad psykisk ohälsa. Kognitiv beteendeterapi, även kallat KBT, har visat sig vara ett effektivt sätt att minska symptomen på stress men tillgången till behandling är begränsad.
– Vi har sett att för personer med stressdiagnoser är en tolvveckors KBT-behandling ett effektivt sätt att minska symptom som mental trötthet, svårigheter att tänka klart och även sömnsvårigheter, säger Elin Lindsäter, leg psykolog och med dr på Gustavsbergs vårdcentral och Karolinska institutet.
I sin avhandling har hon undersökt effekterna av både sedvanlig behandling med KBT och terapeutledd internetbehandling, IKBT. Resultaten visar att båda behandlingarna var effektiva för att minska symptomen och öka livskvaliteten, både för patienter som är diagnostiserade med anpassningsstörning och utmattningssyndrom.
KBT-behandlingen minskade symptomen snabbare än annan psykologisk behandling och resultaten höll också i sig vid uppföljningar sex månader och ett år efter avslutad behandling.
En slutsats i avhandlingen är att eftersom terapeutledd internetbehandling inte är lika tidskrävande som vanlig KBT-behandling finns stora möjligheter att ge betydligt fler patienter tillgång till IKBT. I dag är det inte ovanligt att patienter kan få vänta upp till tre månader på behandling.
– Jag är psykolog och jobbar kliniskt. En frustration för mig har varit att vi inte når ut till tillräckligt många med behandling. Vårdtrycket är enormt.
KBT på internet underlättar för patienter som har svårt att regelbundet ta sig till en vårdcentral. Internetbehandling skulle också i högre grad kunna användas för att förebygga stressrelaterad psykisk ohälsa, enligt Elin Lindsäter.
– Om vi kan ge den här behandlingen i ett tidigt skede och innan man ens är sjukskriven då skulle det kunna finnas en möjlighet att förebygga en försämring av tillståndet och kanske även förebygga sjukskrivning, säger hon.

Krister Zeidler
Mer om Psykisk hälsa
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.