Bild: Suhyeon Choi/Unsplash
Få är redo att ta tåg på jobbresan
Publicerat 20 januari 2020
Genom ett ändrat resebeteende går det att minska svenskarnas klimatutsläpp rejält. Hos resenärerna finns också en stor acceptans att välja andra transportslag än flyg. Förutom när det gäller tjänsteresor. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet och Chalmers tekniska högskola.
Enligt en ny studie står tjänsteresor för 18 procent av de klimatutsläpp som kommer från resor. Den vanligaste anledningen till tjänsteresa är möten (70 procent). De näst vanligaste är konferens (27 procent) och arbete på annat kontor (24 procent). Ungefär var tredje tjänsteresa görs med ett möte som enda aktivitet.
Studien visar att det finns mycket att vinna på att välja alternativa sätt att resa.
– Om alla flygresor som görs till Europa ersattes med tågresor till samma destination så skulle man kunna minska de totala flygutsläppen med en fjärdedel, säger Anneli Kamb, forskare vid Göteborgs universitet i en kommentar.
Hur långt vi väljer att flyga har stor påverkan på utsläppsmängden. En resa till en annan kontinent är sämre för klimatet än en kortare resa. Om alla som reser till andra kontinenter för att få sol i stället valde att flyga till en destination i Europa skulle utsläppen från svenskarnas flygresor kunna minskas med en femtedel.
Viljan hos svenskarna att förändra sitt resande verkar vara stor enligt studien. Exempelvis är fyra av fem villiga att stanna i Europa istället för att resa till andra kontinenter på semester. Den största potentialen finns när det gäller resor i Norden där många kan tänka sig att ersätta flyg med bil eller tåg. Men studien visar också att acceptansen är låg hos dem som gör tjänsteresor att ersätta resan med ett digitalt möte.
Utsläpp från flyg
2017 släppte svenskarnas flygresor ut lika mycket koldioxid som allt bilresande sammantaget och sedan 1990-talet har flygresandet ökat med 47 procent i Sverige.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Livsstil
-
God kondition minskar risken för sjukskrivning
Psykisk hälsa • Personer med hög kondition har lägre risk att drabbas av depression visar en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.
-
Ta med träningen utomhus
Må bra • Äntligen är sommarsäsongen här och livsandarna vaknar till liv. Ta vara på ljuset med ett träningspass ute eller varför inte ett gåmöte med kollegan?
-
Lyckan sitter i händerna
Må bra • En fjärdedel av alla svenskar sysslar regelbundet med någon form av hantverk, som drejning, stickning eller slöjd. Hobbyer som inte bara är roliga för stunden utan även kan leda till ökat mentalt välbefinnande på sikt, visar forskning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.