Manliga chefer mer negativa till deprimerade anställda
Publicerat 22 december 2020
Dubbelt så hög andel manliga chefer som kvinnliga chefer har en negativ attityd till anställda med depression. Den negativa inställningen ökar ju högre chefsroll man har. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
Studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMC Public Health, bygger på en webbaserad enkät där 2 663 chefer fått skatta hur de förhåller sig till olika påståenden om deprimerade medarbetare. Resultatet visar att 24 procent av de manliga cheferna hade en negativ attityd till depression. Motsvarande siffra för de kvinnliga cheferna var 12 procent.
– Vi blev förvånade över att skillnaderna mellan kvinnliga och manliga chefer kvarstod även efter att vi i våra statistiska analyser kontrollerat för andra faktorer som chefernas utbildning, vilken typ av arbetsplats de var på, hur länge de varit chefer och om de hade erfarenhet av medarbetare med depression, säger Monica Bertilsson, universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och projektansvarig för studien.
Männen instämde i högre grad i påståenden som att de känner sig osäkra ihop med medarbetare som är deprimerade, att dessa medarbetare är en börda för arbetsplatsen och att de inte bör jobba när de medicinerar.
Manliga chefer svarade också i högre grad att de inte skulle göra tillfälliga förändringar i arbetet för en deprimerad medarbetare eller anställa någon som de visste hade haft en depression.
Enligt Arbetsmiljölagen har chefer ansvar för att förebygga ohälsa och de har ett långtgående ansvar vid rehabilitering och arbetsanpassning.
Eftersom depression och ångest är ett av de snabbast växande hälsoproblemen i världen samt att stressrelaterad psykisk ohälsa ökar kraftigt i Sverige är det problematiskt om chefer inte tar sitt arbetsgivaransvar, enligt Monica Bertilsson.
–Men det är viktigt att påpeka att detta är en attitydundersökning. Vi vet inte hur manliga och kvinnliga chefer agerar i verkliga livet, säger hon.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Psykisk hälsa
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Hotellpersonal lär sig bemöta människor i kris
Psykisk hälsa • Hotellpersonal kan spela en viktig roll för att förhindra självmord. På Clarion hotel Örebro deltar personalen i ett projekt för suicidprevention.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.