Praktiska verktyg ska minska skador i handleder
Publicerat 20 augusti 2020
Enformigt arbete i kassan eller vid städning sliter på handleder och armar. För att hjälpa arbetsgivare att bedöma vad som kan ge skador ska forskaren Peter Palm vid Uppsala universitet ta fram ett antal praktiska verktyg.
Förra året kom nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket som innebär att arbetsgivaren är skyldig att erbjuda medicinska kontroller för anställda med arbeten där det finns risk för skador i armar och händer.
– I dag är många arbetsgivare osäkra på om de behöver skicka anställda på kontroll eller inte. Framförallt när arbetet består av flera moment som var för sig inte innebär någon risk, men som tillsammans kan göra det. Vi vill ta fram verktyg som gör att arbetsgivare och skyddsombud i till exempel handeln, industrin och städbranschen själva ska kunna identifiera och bedöma risker vid handintensivt arbete, säger Peter Palm i en kommentar.
Peter Palm har fått forskningsmedel från AFA Försäkring för att bland annat ta fram en checklista som arbetsgivare och skyddsombud ska kunna använda för att avgöra vilka arbetsmoment som kan innebära risk för skador. De ska också utveckla en metod för mätning av muskelbelastning som mäter muskelaktiviteten i underarmen under en hel arbetsdag.
– Jag hoppas att våra verktyg ska göra att arbetsgivare kan känna sig tryggare när de bedömer om handintensiva arbetsmoment kan innebära en risk för de anställda. Vi vill att man ska kunna identifiera och åtgärda risker på arbetsplatserna utan att behöva skicka anställda på medicinska kontroller. Med de här verktygen tror vi att vi kan få både bättre och fler riskbedömningar i de berörda branscherna.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Ergonomi
-
Bättre ergonomi med aktivitetsbaserat kontor
Ergonomi • Enligt ergonom Tommy Wilén kan ett aktivitetsbaserat kontor vara skonsammare för kroppen än att ha en fast arbetsplats.
-
Musarm – så förebygger du
Ergonomi • Musarm börjar som värk i armen. Men vad beror egentligen musarm på och vad kan man göra för att förebygga?
-
Så ska arbetsmiljön bli mer hjärnvänlig
Arbetsmiljöarbete • Hur har hjärnan det på jobbet? En grupp forskare ska ta reda på vilka åtgärder som faktiskt funkar för att arbetsmiljön ska passa våra hjärnor.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.