Hoppa till huvudinnehållet

Det finns fortfarande många frågetecken att räta ut när det gäller robotar och AI på våra arbetsplatser, enligt robotforskaren Erik Schaffernicht vid Örebro universitet.

Bild: Anna Gerdén/Tekniska museet

Innovationer

Hur påverkas arbetslivet när robotarna blir fler

Samtidigt som robotar och AI-system kan befria oss från monotona och farliga jobb, förändrar de arbetslivet i en riktning som vi kanske inte planerat för. Vi behöver fundera på de etiska och juridiska aspekterna av fler robotar på våra arbetsplatser, anser robotikforskaren Erik Schaffernicht.

Robotar är bra på att utföra tunga lyft, göra monotona arbeten och ta sig an arbeten med hög precision. Men de är dåliga på att improvisera, variera sitt arbete och att kommunicera med människor eller andra robotar.

– Man brukar prata om tre d när det gäller vilka slags arbeten robotar skulle kunna användas bäst till i dag: dirty, dull och dangerous, alltså smutsiga, tråkiga och farliga jobb. Det finns en stor potential i att utveckla robotar med AI som kan hjälpa oss att både förebygga och utföra farliga arbetsuppgifter, säger Erik Schaffernicht som är forskare på Centrum för tillämpade autonoma sensorsystem vid Örebro universitet. Foto: Örebro universitet

Rökdykning och bombsökning är exempel på arbeten som robotar kan utföra. Det finns till exempel robotar med en nos som kan känna gasläckor från depåer eller industrianläggningar. Likaså robotar som mäter temperatur och fuktighet på olika platser och tider i en byggnad och gör en slags inomhusväderkartor. En robot kan också mäta koncentrationen av hälsovådliga dammpartiklar i luften.

Robotar med AI kan alltså jobba förebyggande och de kan ta över monotona arbetsuppgifter. Men när de tar över de monotona delarna av arbetet kan det innebära att det uppstår nya arbetsuppgifter och situationer. Som på stora lager där det är AI-system som räknar ut att det inte ska ta mer än 40 sekunder att hämta en vara på en hylla. Då blir det ett AI-system som styr arbetstakten för personalen som sen ska ta hand om beställningarna.

– Det gäller att fundera på hur vi ska förhålla oss till det. Ett etiskt och psykologiskt dilemma och en utmaning för de som arbetar – både fysiskt och psykologiskt.

Robotar har heller ingen svart låda där det går att se varför de reagerar på ett visst sätt, vilket kan bli försvåra om det är en robot som orsakar en olycka på arbetet. Det finns med andra ord många frågetecken att räta ut när det gäller robotar och AI på våra arbetsplatser, enligt Erik Schaffernicht.

Men Erik Schaffernicht anser trots det inte att utvecklingen av robotar och AI i arbetslivet går för snabbt framåt.

– Men nu när tekniken utvecklas allt mer och öppnar för en massa möjligheter behöver parterna på arbetsmarknanden vara med för att möta utvecklingen, säger Erik Schaffernicht.

Som en kittlande avslutning om vad robotar och AI kan vara behjälpliga med för arbetsuppgifter i framtiden säger Erik Schaffernicht att skulle de kunna hjälpa advokater att göra sammanfattning av tidigare domar i ett liknande fall så att de inte behöver plöja allt själva. Likaså skulle AI kunna användas på finansmarknaden.

– För att till exempel göra sammanfattning av kvartalsrapporter, säger han.

TIPS

Hälsa på en robot

På Tekniska Museet i Stockholm visas just nu utställningen "Robots – ett kittlande äventyr". Med över hundra humanoider är Robots den mest omfattande samling människoliknande robotar som någonsin visats.Utställningen turnerar i Europa och inledde sin turné på Science Museum i London. 

bild på Gerd Eriksson

Gerd Eriksson

Mer om Innovationer

Senaste om Forskning