Sexuella trakasserier kan öka självmordsrisk
Publicerat 8 september 2020
Sexuella trakasserier på jobbet kan öka risken för självmord och självmordsförsök. Det visar en ny studie från Stockholms universitet.
Enligt en ny avhandling från Stockholms universitet har personer som varit utsatta för sexuella trakasserier av chefer, kollegor, kunder eller klienter mer än en fördubblad risk för självmord och över 50 procents högre risk för självmordsförsök.
– Arbetsrelaterade sexuella trakasserier kan vara en viktig riskfaktor för självmord och självmordsförsök, säger Linda Magnusson Hanson vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, som lett studien.
Studien bygger på enkätsvar från över 80 000 svenskar i arbetsför ålder som under perioden 1995–2013. Deltagarna i enkäten har fått svara på om de utsatts för sexuella trakasserier på sin arbetsplats det senaste året. Därefter har deltagarna följts upp och självmord och självmordsförsök identifierades utifrån dödsorsaker och registrerad sjukhusvård.
– Denna forskning ger ökat stöd för att en dålig social arbetsmiljö kan bidra till allvarliga hälsokonsekvenser. Forskningen tyder på att arbetsplatsinterventioner skulle kunna bidra till självmordsprevention.
Enligt Linda Magnusson Hansson går det dock inte att utesluta att det finns andra bakomliggande faktorer som skulle kunna förklara sambandet mellan sexuella trakasserier och självmord.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften BMJ (tidigare British Medical Journal).
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.