Transpersoners arbetsmiljö undersöks
Publicerat 17 september 2020
Hur upplever hbtq-personer sin arbetsmiljö? Det ska ett nytt forskningsprojekt undersöka på uppdrag av Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Särskilt fokus kommer att ligga på transpersoner eftersom det är en extra utsatt grupp.
Studier har visat att hbtq-personer, jämfört med andra anställda, oftare utsätts för kränkande särbehandling, trakasserier och mobbning på jobbet.
– För att komma nära och skapa goda relationer till sina kollegor måste man "komma ut". Det innebär också ett risktagande för man vet inte vilka fördomar folk har och det finns risk för att man utsätts för trakasserier och diskriminering, säger Sofia Björk, forskare vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs universitet.
Men hbtq-personers psykosociala arbetsmiljö handlar inte bara om grova kränkningar eller diskriminering. Det kan också röra sig om obetänksamhet från kollegor, till exempel opassande frågor, skämt eller att man undviker att fråga om privatlivet, visar en studie som Sofia Björk tidigare gjort bland anställda i Göteborgs stad
– Där fann vi att det behöver inte vara med uppsåt för att det ska få negativa effekter på hbtq-personers psykiska välbefinnande, känsla av stöd i organisationen och delaktighet i gemenskapen.
Kunskapssammanställning, som regeringen gett Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) i uppdrag att genomföra, ska ha särskilt fokus på transpersoners arbetsmiljö. I projektet ska forskarna också undersöka vad som kännetecknar en inkluderande arbetsplats för hbtq-personer.
Även om samhällets syn på sexualiteten förändrats och det finns en ökad medvetenhet och tolerans är det fortfarande de traditionella könsmönstren som råder, anser Sofia Björk.
– Könsnormerna och det binära tänkandet att det bara finns män och kvinnor är fortfarande en väldigt stark föreställning som gör att om man avviker från den så uppfattas man nästan som obegriplig av sina kollegor, säger hon.
Krister Zeidler
Mer om Diskriminering
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
-
Företaget som inte ratar någon på grund av ålder
Diskriminering • På rekryteringsbolaget TNG anonymiseras kandidaternas ålder. Syftet är att undvika åldersdiskriminering – både medveten och omedveten.
-
”Ålderism har blivit en accepterad form av diskriminering”
Diskriminering • Åldern spelar roll. I alla fall när det är dags att söka nytt jobb. Redan i 40-årsåldern kan åldern vara till din nackdel.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.