Tron på ledningens kompetens viktig för trivsel
Publicerat 13 november 2020
Tilltro till den egna organisationens förmåga att hantera en omställning påverkar trivsel och hälsa hos medarbetarna. Det visar en ny studie, som undersökt arbetsmiljön i Svenska kyrkan.
De senaste åren har det skett stora förändringar inom Svenska kyrkan. I takt med att antalet medlemmar sjunkit snabbt, och ekonomin försämrats, har Svenska kyrkan slagit ihop församlingar i hopp om att få till en så smidig omorganisation som möjligt. Samtidigt har det i många år pågått diskussioner om bland annat kvinnliga präster och om samkönade äktenskap.
– Det finns stöd för besluten, men frågan poppar upp när förändringar sker. Tryck utifrån väcker frågor kring vad Svenska kyrkan ska stå för. Vi funderade på vilken betydelse det faktiskt har för hur människor mår, säger Anders Edvik, universitetslektor vid Malmö universitet.
Tillsammans med kollegorna Martin Geisler, Tuija Muhonen, Hope Witmer och Josefin Björk ligger han bakom en studie där drygt 2 000 präster, diakoner och kyrkoherdar i Svenska kyrkan svarat på en enkät om den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. I studien visade det sig att tilltro har betydelse för arbetstillfredsställelse och engagemang i arbetet.
– Det kan förklaras genom de identiteter som hänger samman med "kall". Som anställd i en religiös organisation motiveras många anställda av sin tro som ger mening åt inte enbart de uppgifter som utgörs, utan också åt livet i stort. Kallet skapar en gemenskap med andra som delar samma kall, vilket i sin tur utgör grund för en identitet, säger Anders Edvik.
Samtidigt, betonar han, har anställda också arbetsuppgifter att utföra; en annan form av kall som hänger samman med yrkesrollen och som också är förenat med upplevelsen av mening och yrkesidentitet.
– Om anställda inte har tilltro till att den egna organisationen hanterar förändring på ett sätt som överensstämmer med ens kall, så påverkas arbetstillfredsställelsen och arbetsengagemanget negativt.
Även om studien handlar om Svenska Kyrkan tror Anders Edvik att liknande resultat skulle gå att finna inom andra människovårdande yrken, bland annat inom sjukvård, skola, socialtjänst samt vård och omsorg.
– Inom dessa yrkesområden drivs många anställda av att vilja göra skillnad för patienter, elever och brukare. Det som gör arbetet meningsfullt för sådana yrken är att se hur elever utvecklas, att patienter tillfrisknar eller att svaga grupper i samhället får det drägligare. Det är en form av kall som påminner om den inom religiösa organisationer.
Vilken betydelse tilltro har för den sociala och organisatoriska arbetsmiljön inom andra yrkesområden får vidare studier utvisa, konstaterar Anders Edvik.
– Våra resultat visar på att det finns samband mellan hur anställda inom Svenska kyrkan uppfattar den egna organisationens förmåga att hantera förändringar på och upplevd arbetstillfredsställelse och engagemang i arbetet.
Mer om Arbetsklimat
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.