Artiklar om 2021
35 artiklar
-
Havremjölk skapar dålig stämning på kontoret
Arbetsklimat • Havremjölk, disk och politik. Det är de vanligaste orsakerna till dålig stämning på jobbet, enligt etnologerna Jakob Löfgren och Katarzyna Herd som gjort en djupdykning i dålig stämning på svenska kontor.
-
Ny rapport fastställer hur covid-19 sprids
Coronaviruset • Merparten av all smittspridning av covid-19 sker via luften vi andas. God ventilation är därför mycket viktigt för att förhindra smittspridning på arbetsplatsen. Det framkommer i en ny kunskapsöversikt som ger konkreta råd kring hur smitta kan förebyggas.
-
Mindre risk att bli sjuk om man har bra stöd i stressiga perioder
Stress • Psykisk ohälsa är i dag den vanligaste orsaken bakom sjukskrivning. Men det går att förebygga, visar en forskningsöversikt. Effektivast på lång sikt är organisatoriska åtgärder som sedan kan kompletteras med individuella insatser.
-
Montörer får hjärnvänligare arbetsmiljö
Arbetsmiljöarbete • Att jobba som montör i industrin ställer höga krav på den kognitiva förmågan. På kort tid och till hög kvalitet ska komplexa produkter med många olika komponenter tillverkas. Nu vill forskaren Cecilia Berlin ge montörerna en hjärnvänligare arbetsmiljö.
-
Forskare testar att städa på hotell
Arbetsmiljöarbete • I en kommande studie vill forskare från Högskolan Dalarna lära sig mer om hotellstäderskornas tuffa vardag. En av metoderna går ut på att forskarna själva prövar på städyrket för att sen använda erfarenheterna i sin studie.
-
Spelifiering underlättar lärande på jobbet
Kompetens • Vad händer om spelelement fogas in i utbildning? Om du gillar att spela och triggas av att nå olika nivåer och poäng kan du dra fördel av det när det är dags att lära nytt på jobbet. Det visar en ny studie från Göteborgs universitet.
-
Så påverkas förskolan av ett varmare klimat
Klimatförändringar • Trötta pedagoger och frustrerade barn. Det är ett exempel på hur värmeböljor påverkar arbetsmiljön i förskolan. Ofta är det svårt att få till en bra inomhustemperatur och utomhus råder inte sällan brist på skugga, enligt en pilotstudie.
-
Han vill få vibrationsskadade att söka hjälp i tid
Vibrationer • Arbete med vibrerande maskiner kan leda till livslånga besvär och handikapp. Trots det söker många hjälp för sent. Varför det är så och hur man kan ändra beteendet ska ett forskningsprojekt i Lund försöka ta reda på.
-
Jobbtrivseln ökar med åldern
Äldre • Arbetstagare i 60-årsåldern och uppåt upplever sina jobb som mer meningsfulla och mindre stressande och ansträngande än tidigare. Det visar två studier från Stockholms universitet.
-
Klurigt jobb minskar risken för demens
Livsstil • Kognitivt stimulerande arbetsuppgifter och hög utbildning kan minska risken för demens. Det visar en internationell forskningsstudie där även svenska forskare medverkat.
-
Arbetsmiljöförbättringar även bra för klimatet
Buller • Kan sjöfartens klimatomställning även förbättra arbetsmiljön ombord? Den frågan ställer sig nu forskare i ett nytt projekt som ska undersöka buller och vibrationer på fartyg.
-
Nyttigt att bli störd
Arbetsklimat • Njuter du av att jobba hemma för att du inte blir störd av kollegor? Tänk igen – en ny forskningsstudie visar nämligen att sådana avbrott är bra för känslan av tillhörighet och de kan väga upp andra negativa aspekter i arbetsmiljön.
-
Dags att väga in klimatet i arbetsmiljöarbetet
Arbetsmiljöarbete • Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel visar tydligt att klimatkrisen redan är här och att extrema väderhändelser kommer bli allt vanligare. Det är hög tid att ta höjd för det i arbetsmiljöarbetet, enligt Karin Lundgren Kownacki, analytiker inom klimatanpassning på SMHI.
-
Bra att cykla till jobbet trots avgaser
Må bra • Att jobba i en miljö med mycket luftföroreningar eller att bo i ett trafikerat område ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Men nu visar en studie att fysisk aktivitet kan motverka de negativa hälsoeffekterna.
-
Förfrysning ökar risken för vita fingrar
Arbetssjukdomar • Nervskadan vita fingrar kan uppstå efter arbete med vibrerande maskiner samt om man arbetat utomhus när det är kallt. Nu visar en ny avhandling att förfrysning tidigare i livet ökar risken att drabbas.
-
Många vinster med att jobba ute
Kontor • Lättare att lösa problem, ökad kreativitet och större välbefinnande. Det är några av vinsterna med att ta med sig jobbet ut i naturen. Men för att det ska ske krävs förstående chefer och en organisationskultur som tillåter det, enligt en ny studie.
-
Ny studie visar: den psykiska pressen har varit värst
Coronaviruset • Tyngre och stressigare men framförallt mer psykiskt påfrestande. Så beskriver hälso- och sjukvårdsanställda hur deras arbete påverkats av pandemin. Av de som själva fått covid-19 har nästan var tredje varit svårt sjuk.
-
Hon ska undersöka självmord i byggbranschen
Psykisk hälsa • Självmord är vanligare i arbetaryrken än bland tjänstemän. I en ny studie ska kopplingar mellan yrke och suicidalt beteende kartläggas, med särskilt fokus på byggbranschen.
-
Att stå och jobba är inte alltid lösningen
Ergonomi • Att stillasittande, både på jobbet och fritiden, kan leda till hjärt-kärlsjukdom, fetma och överdödlighet är känt sedan länge. Men att höja sitt skrivbord och stå en stor del av arbetsdagen är inte heller lösningen. Det kan vara lika passivt som att sitta länge, enligt ny forskning.
-
Så blir kontoret efter pandemin
Kontor • Minskade kontorsytor och färre skrivbordsplatser men fler ytor för sociala, innovativa och kreativa möten. Så tror svenska HR-chefer att framtidens kontor kommer se ut.