Hoppa till huvudinnehållet
Innovationer

App skyddar mot värme- och köldstress

Utomhusarbete vid väldigt höga eller låga temperaturer kan leda till värme- eller köldstress och ökar risken för olyckor. Med hjälp av en individuellt anpassad app kan de som jobbar utomhus få råd om hur man förebygger och hanterar värme och kyla.

ClimApp har utvecklats genom ett EU-projekt i tre länder i samverkan med bland annat forskare på klimatlabbet, avdelningen för ergonomi och aerosolteknologi vid Lunds tekniska högskola (LTH). Användaren matar in uppgifter om vikt, ålder, kön, klädsel och aktivitetsnivå. Appen är automatiskt kopplad till uppgifter om lokala väderförhållanden och ger personligt riktad information om hur man skyddar sig från den termiska miljön och när det kan uppstå problem med värme eller kyla.

– Det är ett verktyg för arbete utomhus som ger varningar och råd för hur mycket kläder man behöver och hur lång tid man kan arbeta i kylan, säger Chuansi Gao, docent och projektledare för ClimApp vid LTH.

En viktig faktor är aktivitetsnivån, det vill säga vilka arbetsuppgifter man utför. Man kan ange om man vilar eller utför lätt, medium, tungt eller intensivt arbete.

– Om en person tar en paus och bara sitter ner och vilar då är inte aktiviteten så hög. Men en annan person kanske utför tungt arbete. Då blir konsekvenserna olika för de här två personerna i samma väderförhållande.

Mer än hälften av arbetskraften i världen jobbar utomhus, framför allt inom jordbrukssektorn och bygg- och tillverkningsindustrin, enligt FN:s klimatpanel IPCC. Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen ökar risken för mer extrema väderhändelser vilket kommer att få stor inverkan på arbetsförhållandena.

– Om det är varmt ute, till exempel 30 grader, och man ändå måste arbeta kan appen förutse värmestressnivån, hur mycket vatten den personen behöver dricka och hur länge den kan arbeta. Så den fungerar både för arbete i en varm och en kall utomhusmiljö säger Chuansi Gao.

ClimApp kan även ställas in för att beräkna hur man upplever inomhusklimatet. Stark värme eller kyla kan vara ett stort problem på många arbetsplatser, bland annat i Asien där många arbetar i fabriker som saknar luftkonditionering och uppvärmning.

Appen har fått en utmärkelse av World Meteorological Organization, ett FN-organ som bistår medlemsstater och organisationer med experthjälp. Forskarna vid LTH efterlyser nu personer som vill vara med och testa appen vid arbete utomhus.

bild på Krister Zeidler

Krister Zeidler

Mer om Innovationer

Senaste om Forskning