Bild: Istockphoto
Bra att cykla till jobbet trots avgaser
Publicerat 18 juni 2021
Att jobba i en miljö med mycket luftföroreningar eller att bo i ett trafikerat område ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Men nu visar en studie att fysisk aktivitet kan motverka de negativa hälsoeffekterna.
Att ställa bilen och cykla till jobbet är en dubbel hälsovinst. Det minskar utsläpp och avgaser men det förbättrar också den egna hälsan. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet.
Luftföroreningar ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt och stroke. Och det är inte bara bilar som bidrar till dålig luft. Luftföroreningar finns också i arbetsmiljön, exempelvis på gjuterier och pappers- och massabruk. Wasif Raza, doktorand vid Umeå universitet, har undersökt om fysisk aktivitet kan motverka de negativa hälsoeffekterna av luftföroreningar. I avhandlingen ingår en studie av personer som drabbats av hjärtinfarkt, kärlkramp och stroke.
– Resultaten visar att hälsovinsterna av träning är särskilt stora för den som bor i områden med mycket luftföroreningar. Träning håller tillbaka inflammation som börjar i andningsorganen som föroreningarna orsakar, säger Wasif Raza i en kommentar.
Enligt en studie av 35 000 personer i Umeå var risken att insjukna i hjärt- och kärlsjukdom 35 procent lägre bland de som tränade i träningskläder minst två gånger per vecka. Någon motsvarande effekt gick inte att se för personer på adresser med låga halter av luftföroreningar.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Trötthet – en underskattad arbetsmiljörisk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet.
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.