Jobbtrivseln ökar med åldern
Publicerat 15 september 2021
Arbetstagare i 60-årsåldern och uppåt upplever sina jobb som mer meningsfulla och mindre stressande och ansträngande än tidigare. Det visar två studier från Stockholms universitet.
Av studierna, som består både av en enkätundersökning och djupintervjuer framkommer att arbetstagare i 60-årsåldern ser sina jobb som mer givande och mindre stressande än tidigare. De har dessutom mer kontroll över sin arbetstid och deras arbeten har blivit mindre farliga och ansträngande.
Att fortsätta arbeta trots att man samtidigt tar ut ålderspension ger en ekonomisk trygghet och en starkare ställning gentemot arbetsgivaren. Många så kallade jobbonärer sätter själva gränser för hur mycket de vill arbeta. Kortare arbetstid ger också bättre återhämtning och möjlighet att hålla sig borta från konflikter och oönskade arbetsuppgifter.
– Vi fann att arbetande pensionärer har speciella relationer till sina jobb. Även om de uppskattar sina jobb, ser de till att skydda sig mot avigsidorna med att arbeta, säger Loretta Platts, docent vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet i en kommentar.
Bättre balans
De arbetande pensionärerna i studien hade också en bättre balans mellan arbetsliv och fritid, vilket frigör tid för andra aktiviteter som de värderar högt.
– Så fort man börjar erhålla pension blir lönearbete en valfri aktivitet. De flesta var antingen egen- eller timanställda, som kunde sluta arbeta om de ville, men de fortsatte gärna lite till, inte minst för att de gillade sitt arbete, säger Loretta Platts.
Om studien
Studien bygger på två delar. Den ena är en kvantitativ studie
av 2 000 anställda i 60-årsåldern inom ramen för studien Swedish Longitudinal Occupational Survey of Health. I studien jämfördes upplevd jobbkvalitet jämfört med tidigare år. Förbättringar skedde vad gällde fysisk arbetsmiljö (farlighet, krav på ansträngning och grad av obehag), samt psykosociala aspekter som jobbstress, balans mellan arbetsinsats och belöningar och kontroll över arbetstiderna, samt arbetstillfredsställelse.
Den andra delen består av intervjuer med 25 nyligen pensionerande personer i Sverige som fortsatt att arbeta.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Äldre
-
Få företag har strategier för att behålla äldre
Äldre • Vi behöver arbeta längre upp i åldern, trots det är det få chefer som har strategier det. Två viktiga insatser är att visa uppskattning för en äldre medarbetare eller anpassa arbetsuppgifter så att kroppen håller.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Allt fler äldre vill fortsätta jobba
Äldre • Allt fler äldre väljer att förlänga sitt arbetsliv, enligt en rapport från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Det ställer nya krav på flexibilitet och individanpassning i arbetslivet, säger Daniel Seldén forskare inom hållbart arbetsliv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.