Montörer får hjärnvänligare arbetsmiljö
Publicerat 18 november 2021
Att jobba som montör i industrin ställer höga krav på den kognitiva förmågan. På kort tid och till hög kvalitet ska komplexa produkter med många olika komponenter tillverkas. Nu vill forskaren Cecilia Berlin ge montörerna en hjärnvänligare arbetsmiljö.
– Det kräver en jämn mental prestationsnivå och montörerna är dolda multitaskers, sa forskaren Cecilia Berlin från Chalmers tekniska högskola när hon presenterade projektet i ett webbinarium nyligen arrangerat av Afa Försäkring.
Ett fungerande monteringsflöde är a och o, och det är många faktorer som kan störa det flödet. Det kan till exempel vara otydliga instruktioner eller en ofokuserad kollega som orsakar ett stopp. När det blir fel i monteringen leder det till övertid och långa dagar.
– Det fanns inte alltid tillfälle till regelbundet utbyte mellan konstruktörer och montörer. En del konstruktörer prioriterade inte att skapa en lätt montering och tyckte inte heller nödvändigtvis att det var deras uppgift att lösa hur montörerna skulle få ihop det kognitiva och mentala runt en produkt.
Oroade sig för de yngre montörerna
I studien såg forskarna att de montörer som hade en bild av helheten i produktionen upplevde ett större lugn. Och något som förvånade forskarna var att de äldre montörerna, som hade just lugnet och rutinen, bekymrade sig för de yngre montörerna som stressade och sprang. De undrade hur de yngre skulle orka med den takten ett helt arbetsliv.
– Vi har tagit fram ett förebyggande verktyg för industrin som gör att det går att kartlägga krav kontra resurser vad det gäller påverkan på den mentala och kognitiva belastningen. Med hjälp av det gör man en bedömning av sex områden: konstruktion, station, flöde, monteringslag, inlärning och instruktioner, fysiska och övriga krav och resurser.
Mental belastning svår att mäta
Bedömningsnivån går från grönt, via gult och orange till rött. Grönt innebär att den mentala och kognitiva belastningen på montören anses acceptabel eller oproblematiskt. Rött däremot hotar kvalitet eller välmående, över- eller underbelastar montören och riskerar lägre kvalitet eller direkta felaktigheter vid montering.
Bedömningen undertecknas sen av både en erfaren montör, en nyanställd montör, en från konstruktion, en från produktion och en ergonom eller annan arbetsmiljöansvarig.
– Den mentala belastningen är svår att observera, därför ska ansvaret för den inte fastna hos arbetsmiljöansvarig eller en ergonom - ju fler inom industrin som pratar om den kognitiva och mentala belastningen desto mer intresse skapar det, säger Cecilia Berlin.
Gerd Eriksson
Mer om Arbetsmiljöarbete
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Därför vinner du på att sluta göra saker
Arbetsmiljöarbete • Det är lätt att hitta nya lösningar för att utveckla verksamheten. Men vi tänker sällan på att rensa bort sådant som inte längre ger värde. Metoden ”antipilot” kan hjälpa till att frigöra resurser.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.