Hoppa till huvudinnehållet
Coronaviruset

Nära kontakter på jobbet ökar risken för svår covid

Sjuksköterskor och trafiklärare är exempel på yrkesgrupper som riskerar att bli svårt sjuka och inlagda på sjukhus för covid-19. Det visar en ny studie från Arbets- och miljömedicin i Stockholm.

– Högst är risken om man både arbetar nära andra människor och ofta är utsatt för andras sjukdomar och infektioner. Dessa samband fanns både i det tidiga skedet av pandemin och när uppföljningen avslutades under senhösten och gäller för både män och kvinnor och olika åldersgrupper, säger Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin och verksamhetschef på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM). Foto: CAMM

Läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter har enligt studien en fördubblad risk att bli svårt sjuka i covid-19. Detsamma gäller för trafiklärare, behandlingsassistenter och idrottare.

Fastighetsskötare och fordonsmekaniker har en något ökad risk att bli allvarligt sjuka.

Enligt studien har sambanden mellan hur nära man är andra människor på jobbet och risken att bli allvarligt sjuk varit oförändrade under hela pandemin. Därför är det viktigt att arbeta med noggrann riskbedömning i de utsatta yrkena.

– Det är centralt i riskbedömningen på arbetsplatserna att lägga stor vikt vid parametrar som närhet till andra människor och hur ofta man utsätts för sjukdom och smitta i arbetet. Det gäller vårdsektorn, men också andra sektorer där man är nära andra människor. Även ventilationen har betydelse, men det har vi inte kunnat studera, säger Maria Albin.


FAKTA

Om studien

Analyserna omfattar 1 037 811 individer som var bosatta i Stockholms län den 1 mars 2020 i åldrarna 18–64 år. Av dessa har 2 984 legat inlagda på sjukhus med covid-19 under någon period under tiden 1 mars till 30 november 2020.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

marianne.zetterblom@prevent.se

Mer om Coronaviruset

Senaste om Forskning