Nära kontakter på jobbet ökar risken för svår covid
Publicerat 6 april 2021
Sjuksköterskor och trafiklärare är exempel på yrkesgrupper som riskerar att bli svårt sjuka och inlagda på sjukhus för covid-19. Det visar en ny studie från Arbets- och miljömedicin i Stockholm.
– Högst är risken om man både arbetar nära andra människor och ofta är utsatt för andras sjukdomar och infektioner. Dessa samband fanns både i det tidiga skedet av pandemin och när uppföljningen avslutades under senhösten och gäller för både män och kvinnor och olika åldersgrupper, säger Maria Albin, professor i arbets- och miljömedicin och verksamhetschef på Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM).
Läkare, sjuksköterskor och fysioterapeuter har enligt studien en fördubblad risk att bli svårt sjuka i covid-19. Detsamma gäller för trafiklärare, behandlingsassistenter och idrottare.
Fastighetsskötare och fordonsmekaniker har en något ökad risk att bli allvarligt sjuka.
Enligt studien har sambanden mellan hur nära man är andra människor på jobbet och risken att bli allvarligt sjuk varit oförändrade under hela pandemin. Därför är det viktigt att arbeta med noggrann riskbedömning i de utsatta yrkena.
– Det är centralt i riskbedömningen på arbetsplatserna att lägga stor vikt vid parametrar som närhet till andra människor och hur ofta man utsätts för sjukdom och smitta i arbetet. Det gäller vårdsektorn, men också andra sektorer där man är nära andra människor. Även ventilationen har betydelse, men det har vi inte kunnat studera, säger Maria Albin.
Om studien
Analyserna omfattar 1 037 811 individer som var bosatta i Stockholms län den 1 mars 2020 i åldrarna 18–64 år. Av dessa har 2 984 legat inlagda på sjukhus med covid-19 under någon period under tiden 1 mars till 30 november 2020.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.