Nycklar till en lärande organisation
Publicerat 27 april 2021
Att vara en lärande organisation som ständigt utvecklas är nog något som de flesta företag strävar efter. Men hur når man egentligen dit? Forskarna Lotta Dellve och Andrea Eriksson har sammanställt ett antal nyckelfaktorer i en ny handbok.
Andrea Eriksson, docent i ergonomi vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, har tillsammans med Lotta Dellve, professor i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, skrivit handboken "Lärande för hållbar verksamhetsutveckling".
– Vi har märkt att man på många arbetsplatser vill ha stöd i hur man kan integrera hållbarhetsfrågor i sin verksamhetsutveckling. Vi har sett goda exempel inom vården på hur man har lyckats förbättra sitt ledarskap och sin arbetsmiljö. Så vi blev intresserade av vilka lärandeprocesser som har bidragit till förbättringar och ökad hållbarhet, sa Andrea Eriksson när hon presenterade handboken på ett webbinarium arrangerat av Afa Försäkring.
Råden i boken är uppdelade på individnivå, arbetsgruppsnivå och organisationsnivå. En nyckelfaktor för lärande och utveckling på individnivå handlar om att vara öppen och vilja lära sig nya saker.
– Man måste kunna lyssna på andra, ta lärdom av andra och ha en öppen och accepterande inställning. Men det handlar också om att proaktivt omforma sin egen arbetssituation. Att använda sig av det stöd och de resurser som finns för att göra arbetet bättre för sig själv, sa Lotta Dellve.
När det gäller lärande på gruppnivå är goda relationer i gruppen en helt avgörande framgångsfaktor, enligt Andrea Eriksson.
– Vikten av goda relationer är något vi sett i flera av våra projekt. Det sociala kapitalet i arbetsgruppen är bränslet i utvecklingsarbetet och förbättrar lärandeklimatet. Det skapar också arbetsglädje och engagemang, sa Andrea Eriksson.
En annan viktig faktor är att vara förstådd och accepterad i gruppen.
– Då vågar man komma med idéer och man vågar också ha fel ibland. Att få uppskattning är också viktigt för viljan att lära.
Att känna tillit till sina kollegor och sin chef är nödvändigt för att utvecklingsarbete ska lyckas.
– Men här gäller det att tilliten både fungerar horisontellt och vertikalt. Vår erfarenhet är att tilliten till den närmsta chefen ofta är god men att man behöver jobba med tilliten till högsta ledningen, sa Andrea Eriksson.
På organisationsnivå är en framgångsfaktor för utveckling och lärande att cheferna vågar delegera ansvar och mandat att ta beslut.
– Som chef kan det vara väldigt obehagligt att släppa på kontrollen och då behöver man ha en ledningsgrupp bakom sig som klargör varför det är positivt. Man måste våga lita på att medarbetare växer med utökade uppgifter och utökat ansvar, sa Lotta Dellve.
Som främjar lärande och utveckling
- Goda relationer i gruppen och tillit till chefer och ledning.
- Chefer som vågar delegera och ge ansvar.
- Att utvecklingsarbetet är meningsfullt och kan ses i ett sammanhang. Här hjälper det om man är tydlig kring hur processen ser ut och vilka mål som finns.
- Var beredd på att utvecklingsarbete tar tid.
- Våga släppa sina egenintressen.

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Arbetsmiljöarbete
-
Mellanchefens arbetsmiljöansvar – så funkar det
Arbetsmiljöarbete • Som mellanchef har du ett ansvar för arbetsmiljöarbetet som är kopplat till att du leder arbetet för din grupp eller avdelning. Dina chefer kan delegera ytterligare uppgifter till dig.
-
Företaget som saknar hierarkier
Arbetsmiljöarbete • På konsultföretaget Itid i Luleå finns inga chefer och alla medarbetare har samma lön. Det har lett till ett brett engagemang för arbetsmiljöfrågorna, säger Annica Wållberg som är konsult.
-
Unga kvinnor mest utsatta på jobbet
Arbetsmiljöarbete • Var fjärde ung kvinna har det senaste året utsatts för hot eller våld på jobbet. De löper också större risk än andra grupper att drabbas av kränkande särbehandling och sexuella trakasserier. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.