Bild: Istockphoto
Chefer behöver hjälpa till att sätta gränser
Publicerat 18 januari 2022
Debatten kring flexibelt arbete har fokuserat mycket på vad individen kan göra för att inte jobba för mycket. Men i takt med att fler distansarbetar, önskar många att arbetsgivaren tydliggör vilka förväntningar som finns på medarbetarna. Det visar en ny undersökning från Högskolan i Gävle.
Den stora utmaningen med att jobba på distans och styra själv över sina arbetstider, är gränssättningen och att skilja på jobb och fritid, enligt Sofie Bjärntoft vid Högskolan i Gävle som lett en intervjustudie om flexibelt arbete.
– Jobba inte på ledig tid, använd till exempel kalendern för att schemalägga arbetstiden och även pauser. Då har man också koll på hur mycket man jobbar och att det finns tid för den viktiga återhämtningen, säger Sofie Bjärntoft i en kommentar.
Riktlinjer efterlyses
Men även om individen kan göra mycket för att se till att arbetsbelastningen är rimlig på hemmakontoret, framgår det av studien att det som flest önskar sig är åtgärder på organisationsnivå. Ett exempel är gemensamma riktlinjer för tillgänglighet.
– Arbetsgivarna måste tydliggöra vilka tider man får jobba och när och hur ofta man förväntas vara på plats. Och organisationen behöver ge stöd och utbildning till chefer så att de kan utveckla och anpassa sitt ledarskap till flexibelt arbete, säger Sofie Bjärntoft.
Att chefen hör av sig oftare och återkopplar tydligt är ett annat önskemål liksom att cheferna ägnar sig mer åt klimatet i arbetsgruppen och att få gruppen att fungera bra tillsammans. Cheferna behöver också bli bättre på att genom regelbundna avstämningar hjälpa sina medarbetare att sätta gränser mellan arbete och fritid, enligt Sofie Bjärntoft.
Planera in återhämtning
Men medarbetarna kan också bli bättre på att ta ansvar för sin egen arbetsmiljö. Konkreta förslag som framkom i studien är att inte jobba på ledig tid samt att planera in tid för återhämtning i sin kalender.
– Att jobba mycket och alltid vara tillgänglig handlar ofta om förväntningar man har på sig själv, snarare än förväntningar från chefer och kollegor.
Fakta om studien: Studien genomfördes under genom fokusgruppsintervjuer där 8 grupper (3-8 medarbetare per grupp) fick diskutera frågan: "Vilka åtgärder anser du är mest väsentliga för att främja en god arbetsmiljö och hälsa vid flexibelt arbete." Deltagarna fick sedan bryta ner denna frågeställning till konkreta åtgärdsförslag.
Sätta gränser
Tips till chefer:
- Ger instruktioner om när och var medarbetarna förväntas jobba.
- Hör av dig oftare och återkoppla tydligt, inte bara kring sådant som rör jobbet.
- Bidra till gruppklimatet, få gruppen att arbeta bra tillsammans.
Tips till arbetsgruppen:
- Skapa gemensamma regler för tillgänglighet.
- Ha en öppen dialog i gruppen om hur man vill jobba flexibelt.
Tips till individen:
- Jobba inte på ledig tid.
- Ange när du är ledig eller sjuk i kalendern eller på Teams.
- Boka in tid i kalendern för pauser och återhämtning.
Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Distansarbete
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Många utmaningar med hybridarbete
Distansarbete • Ensamhet, samarbetssvårigheter samt svårigheter att skilja mellan jobb och fritid är några utmaningar med hybridarbete, enligt en ny undersökning.
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.