Bild: Jan Baborak/Unsplash
Distansarbete ger ökat stresspåslag
Publicerat 18 oktober 2022
Hybridarbete har blivit vanligt på många svenska företag efter pandemin. Men i dagsläget finns lite forskning på vilka konsekvenser det får för arbetsmiljön. Enligt en ännu opublicerad studie får de som arbetar mycket på distans ett högre stresspåslag.
I en pågående forskningsstudie har forskare vid Högskolan i Gävle gjort mätningar av fysisk aktivitet och hjärtfrekvens på cirka 300 tjänstemän i offentliga organisationer och privata företag. Forskarna har jämfört belastningen de dagar tjänstemännen jobbat på kontoret med de dagar de jobbat på distans.
– Vi håller på att analysera resultatet fortfarande så det är inte publicerat än. Men det vi har sett hittills är att de som arbetar lite eller inte alls på distans har högre hjärtfrekvensvariabilitet. Det gäller oavsett om personerna har valt distansarbetet själv eller inte, säger Marina Heiden, professor vid Högskolan i Gävle.
Hjärtfrekvensvariabilitet, som står för Heart Rate Variability, är en biomarkör som bär på en mängd data om vår hälsostatus. Ett högt värde indikerar bra fysisk kondition och god återhämtning. Ett lågt värde indikerar att kroppen är stressad.
Viktigt att fortsätta följa upp
De som mår psykiskt sämst av distansarbete är de som inte valt det själva och de upplever också oftare en konflikt mellan privatliv och arbetsliv, enligt studien.
– Det har också visat sig att de som distansarbetar mer än de skulle vilja mår sämre än både de som arbetar så mycket på distans som de önskar och de som gör det i mindre utsträckning än de skulle vilja.
Att jobba på distans var tidigare ett frivilligt val och något lyxigt, men under pandemin blev det påtvingat. Marina Heidens studie visar att många arbetade mer på distans än de egentligen önskade.
– När nu distansarbetet delvis fortsätter på många företag är det viktigt att fortsätta följa upp hur de anställda mår. I synnerhet om de till stor del är själva med sina arbetsuppgifter, säger Marina Heiden.
Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Många utmaningar med hybridarbete
Distansarbete • Ensamhet, samarbetssvårigheter samt svårigheter att skilja mellan jobb och fritid är några utmaningar med hybridarbete, enligt en ny undersökning.
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.