Gränsvärde för klor i simhallar på väg
Publicerat 29 september 2022
De allra flesta simhallar använder klor för att desinfektera bassängvattnet. För personalen som vistas där dagligen kan det resultera i irriterade ögon och luftvägar. Men ny forskning kan bidra till att ett gränsvärde sätts för de ämnen som orsakar besvären.
De allra flesta badhus använder klor för att desinfektera bassängvattnet. Det medför hälsorisker för alla som jobbar och vistas där hela dagarna.
– Eftersom medarbetare på badhus runtom i vår region hörde av sig och berättade om sina besvär i arbetsmiljön ville vi undersöka hur luftvägshälsan ser ut, säger Jessica Westerlund, biomedicinsk analytiker på Arbets- och miljömedicin i Örebro aktuell med en avhandling i ämnet.
Klor är ett fantastiskt ämne när det gäller att ta död på potentiellt smittspridande mikroorganismer i vatten. Men när man tillsätter det till bassängvatten kan trikloramin och trihalometaner bildas och spridas i simhallsluften.
Trikloramin är en gas som ger den typiska klorlukt som vi förknippar med badhus. Den uppstår när desinfektionsmedlet klor reagerar med föroreningar från badgästerna, som svett, smuts och urin. Trikloramin kan orsaka irritation i ögonen och luftvägarna. Trihalometanerna kan till och med vara cancerframkallande.
Det visade sig mycket riktigt av Jessica Westerlunds studie att badhuspersonal hade fler ögon- och luftvägssymtom jämfört med personal som arbetar på kontor. Några visade dessutom tecken på en sammandragning av luftvägarna som gör det mer ansträngande att andas.
– I dag finns det inget yrkeshygieniskt gränsvärde i Sverige för trikloramin, säger Jessica Westerlund vars studier nu ingår i ett vetenskapligt underlag för ett kommande hygieniskt gränsvärde.
Marianne Zetterblom
Mer om Kemikalier
-
Missarna som gör asbesthanteringen osäker
Kemikalier • Bristande ventilation och felaktig användning av personlig skyddsutrustning är några vanliga missar vid rivning av material som innehåller asbest.
-
Nya risker när allt mer ska återvinnas
Grön omställning • Återvinning ska minska farliga ämnen i miljön. Men för personalen på återvinningen som ska ta hand om allt kan det bli tvärtom.
-
Så kan frisörer jobba säkrare
Kemikalier • Genom att se över sitt arbetssätt och använda rätt typ av hårvårdsprodukter kan risken för frisörer att utsättas för skadliga kemikalier minska.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.