Bild: Helena Wahlund
En kram kan skydda mot stress
Publicerat 1 juni 2022
En kort kram kan fungera som en buffert mot stress. Det visar en tysk forskningsstudie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plos one.
Tyska forskare vid Ruhr-universitetet i Bochum har gjort en experimentell studie som visar att en kort kram på 20 sekunder kan sänka stresshormonet kortisol.
I experimentet utsattes 76 personer för ett stresstest där de under 20 sekunder fick ha handen i iskallt vatten. Stresshormonet kortisol mättes i saliven före och efter testet.
Kramen ger lugnande effekt
Cirka hälften av deltagarna hade fått en kram av sin partner strax innan testet. Hos dem steg inte stresshormonet lika mycket som hos dem som inte fått en kram. I synnerhet gav kramen effekt på kvinnor. Hos männen utsöndrades lika mycket kortisol. Forskarna tror att skillnaden kan vara att kvinnor vid fysisk beröring utsöndrar hormonet oxytocin som verkar hämmande på stresshormonet kortisol.
– Resultatet tyder på att en kort kram från en partner kan sänka kortisolnivåerna hos kvinnor som står inför stressiga situationer som prov i skolan, jobbintervjuer eller presentationer. Vidare forskning skulle kunna vara att undersöka om denna positiva hälsoeffekt även kan uppstå efter en kram från en vän, skriver Plos One.
Att vi inte fick kramas under pandemin kan ha ökat förekomsten av depression och stressrelaterad ohälsa anser de tyska forskarna som vill undersöka den saken ytterligare.
Marianne Zetterblom
Mer om Stress
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Få koll på stressen med täta och korta mätningar
Stress • Att genomföra korta, återkommande mätningar, så kallade pulsmätningar, är ett bra sätt att stämma av hur medarbetarna mår och hur arbetsbelastningen är.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.