Lätt att överdriva orättvisa på jobbet
Publicerat 1 februari 2022
När vi lyckas med något tar vi åt oss äran själva, men när vi misslyckas skyller vi på omständigheterna. Dessutom överskattar vi ofta hur orättvisa omständigheterna har varit om befordran vi sökt går till en kollega.
Att vi överskattar hur kompetenta vi är i förhållande till andra kan enligt Kajsa Hansson, doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet, bero på att de flesta människor är motiverade av att ha en positiv bild av sig själva.
– Om vi tror att vi är bättre än alla andra så kan det vara svårt att tro att vårt misslyckande beror på oss själva, och därför tenderar vi att skylla ifrån oss. Och om vi lyckas med något fast vi i själva verket bara hade tur eller fick hjälp av andra så tenderar vi att glömma bort detta, och tror att våra framgångar beror på vår egen arbetsinsats och talang.
Det finns många olika situationer i arbetslivet där vi inte vet hur rättvisa processerna är.
Vid rekryteringar och befordringar kan det exempelvis finnas regler, processer och en kommitté som bestämmer kring dessa beslut.
– När dessa processer inte är transparenta kan det vara lätt att hitta fel i rekryteringsprocessen när man inte får det jobb man sökt, eller om man blivit nekad en befordran, säger Kajsa Hansson.
Viktigt att informera mycket
Studien visar på vikten av att informera och vara transparent kring hur processer ser ut för att dämpa känslor av orättvisa och dessutom minska själviskt beteende.
– Eftersom ett gott arbetsklimat bygger på att människor gör osjälviska handlingar och hjälper varandra så är det oerhört viktigt att vi känner oss rättvist behandlade.
Om studien
I studien undersökte forskarna om ett själviskt beteende kan förändras med hjälp av information om att en process eller konkurrenssituation gått rätt och riktigt till. Resultaten visade att de deltagare som misslyckades och inte fick någon information om rättvisan i processen överskattade hur orättvis den var. De kunde därmed rättfärdiga skitsnack och själviskt beteende. Men när förlorarna fick veta att processen faktiskt var rättvis blev de betydligt mindre själviska. Vinnares beteende påverkades däremot inte av denna information.
Henrik Lenngren
Mer om Arbetsklimat
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Relationen till chefen viktigast
Arbetsklimat • Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.