Ytterligare stöd för att munskydd fungerar
Publicerat 29 mars 2022
Folkhälsomyndighetens råd för att förebygga smittspridning på arbetsplatser och i offentliga miljöer var att hålla två meters avstånd. Däremot avfärdades länge värdet av munskydd. Men en ny studie visar att munskydd minskar risken för smittspridning avsevärt.
Under pandemin fick vi lära oss att hålla ett säkerhetsavstånd på minst två meter för att undvika att bli smittade av covid-19. Nu visar en internationell studie, där bland annat forskare från Chalmers tekniska högskola ingår, att tvåmetersregeln kan vara en falsk trygghet. Det är visserligen viktigt att hålla avstånd, eftersom de höga koncentrationerna av infekterade partiklar alltid ligger nära utsläppskällan – den sjuke – och koncentrationen minskar genom att öka avståndet från den personen. Men den nya studien visar att en person som pratar utan att bära munskydd kan sprida infekterade droppar på över en meters avstånd. Genom att använda ett munskydd eller ett andningsskydd med filter avtar risken för smittspridning avsevärt.
– Bär man ett kirurgiskt munskydd, eller ett så kallad FFP2-munskydd, minskar risken för smitta så till den grad att risken är att betraktas som praktiskt taget försumbar. Också på så kort avstånd som en meter från en person som bär på viruset, konstaterar Gaetano Sardina, forskare vid Chalmers tekniska högskola.
Ny beräkningsmodell
Han ingår i ett internationellt forskarlag som i en ny studie har utvecklat en beräkningsmodell för att bättre kunna bedöma smittorisken.
– Modellen är en slags förlängning av en gammal modell som kom till på 1930-talet för att beräkna smittsamhet i tuberkulos. Vi har mätt hur långt de infekterade partiklarna kan sprida sig beroende på hur varmt det är i luften, vilken virusmängd det är tal om, om personen pratar, nyser eller hostar samt hur hög luftfuktigheten är. Större droppar tenderar att falla snabbare ner i marken innan de avdunstas, medan mindre droppar beter sig som partiklar som förblir luftburna, säger Gaetano Sardina.
I den nya studien visar det sig att en person som pratar utan att bära munskydd kan sprida infekterade droppar på över en meters avstånd. Skulle samma person hosta kan dropparna spridas upp till tre meter och vid nysning kan spridningsavståndet uppgå till sju meter. Men genom att använda ett munskydd eller ett andningsskydd med filter avtar risken för smittspridning avsevärt.
– Eftersom munskydd filtrerar de flesta smittsamma partiklar släpps färre partiklar ut i luften om en sjuk person bär en ansiktsmask, förklarar han.
Henrik Lenngren
Mer om Coronaviruset
-
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Coronaviruset • Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba.
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.