AI som lär känna sina användare är framtiden enligt forskare
Publicerat 12 juni 2023
Precis som Spotify rekommenderar musik baserat på lyssnarhistorik kan AI rekommendera beslut för flygledare baserat på deras tidigare beteenden. Det visar forskning från Linköpings universitet.
Flygledning kan få en säkrare och mer användarvänlig framtid tack vare AI-system som lär sig användarnas beteenden och preferenser, enligt forskare vid Linköpings universitet. Genom att låta AI anpassa sig efter flygledares unika beteenden och beslutsprocesser kan samarbetet mellan människa och maskin förbättras.
Carl Westin, forskare vid Institutionen för teknik och naturvetenskap vid Linköpings universitet, säger att AI skulle kunna vara till stor hjälp inom flygledning.
– AI kan stödja kommunikation, förbättra flygvägar och färdplaner, ge beslutsstöd samt övervaka väderfenomen och objekt som utgör hot, säger han.
Forskarna på Linköpings universitet konstaterar bland annat att AI kan anpassa sina rekommendationer efter en flygledares personlighet och beteende.
– Om två flygplan är på kollisionskurs kan AI anpassa rekommendationerna till flygledarens preferenser, som separationsdistans och vilken typ av åtgärd som behövs.
Finns också risker
Det finns dock utmaningar och risker med att använda AI som stöd för flygledare. Carl Westin påpekar att arbetet som flygledare kan bli tråkigare när komplexa uppgifter överlåts på AI och flygledaren blir en passiv observatör.
– För att minimera de här riskerna är det viktigt att involvera flygledare i forskning och utveckling av AI så att de kan bidra till att definiera AI:s syfte, mål, tränings- och testmetoder samt användning av data.
Carl Westin betonar att en gradvis, evolutionär utveckling av AI inom flygledning är att föredra framför revolutionära förändringar.
– AI och flygledare bör betraktas som kollegor snarare än att AI ersätter flygledare, säger han.
Inom de närmaste fem åren tror Carl Westin att vi kommer få se AI-stöd i verkliga situationer inom flygledning.
– Helautomatisering inom flygtrafikledning kan sedan bli verklighet runt år 2050, men utvecklingen kan gå långsammare på grund av strikta regler och människocentrerad design. Historiskt har flygsektorn prioriterat människans behov och säkerhet, vilket innebär att förändringar som införandet av AI måste testas rigoröst.
Henrik Lenngren
Mer om AI
-
Svenska företag riskerar att halka efter i AI-utvecklingen
AI • En majoritet av de som använder AI på jobbet använder verktyg som de skaffat sig privat.
-
Fler använder AI i jobbet
AI • Fler använder AI i jobbet, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” som släpptes nyligen. Att sammanfatta rapporter och felsöka programkod är några vanliga sätt att använda AI i sin yrkesroll.
-
En av fem brittiska läkare använder AI
AI • En av fem brittiska allmänläkare använder sig av generativa AI-verktyg, som Chat GPT, i sitt arbete, enligt en ny undersökning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.