Bild: Unsplash
Kaffe har oväntade hälsoeffekter
Publicerat 2 oktober 2023
Ett stopp vid jobbets kaffeautomat är en given start på arbetsdagen för många svenskar. Nu visar forskning att måttliga mängder kaffe faktiskt kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes. Och allra bäst är vanligt, hederligt bryggkaffe.
– Två till fem koppar om dagen är den optimala mängden för hjärtat. Men dessa resultat kommer från observationsstudier, så vi kan inte vara säkra på att det verkligen är kaffet som ger skyddet, säger Susanna Larsson, forskare i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet, som har gjort flera studier om kopplingen mellan kaffe och olika sjukdomar.
Allra bäst för hälsan är traditionellt bryggkaffe – mycket tack vare att det saknar de blodfettshöjande ämnena som finns i kokkaffe.
– Latte består till största delen av mjölk, så det är mer en mjölkdryck än kaffedryck, säger Susanna Larsson.
Tillbehör som mjölk och socker kan också spela en viss roll.
– Jag har inte själv forskat på detta, men det finns studier som visar att mjölkproteiner kan binda sig till ämnen i kaffet. Dock verkar det oklart om det är positivt eller negativt.
Genetik spelar roll
Kaffe är omgärdat av många myter och missförstånd. Det har tidigare sagts att kaffe ger magsår och kan öka risken för strupcancer, men dessa påståenden har inte stöd i den aktuella forskningen.
– För strupcancer är det troligen heta drycker som är skadliga, snarare än kaffe specifikt, konstaterar Susanna Larsson.
För dem som har svårt att sova efter att ha druckit kaffe sent på dagen, kan faktiskt genetiken spela en roll.
– Vår genetik bestämmer hur snabbt vi bryter ner koffein. Vissa gör av med hälften av koffeinet på bara några timmar, medan det för andra kan ta upp till fyra gånger så lång tid.
Enligt Susanna Larsson finns det inte någon särskild rostning eller förberedelsemetod för kaffe som är extra fördelaktig när det gäller att förebygga sjukdomar som diabetes typ 2.
– Däremot kan det vara så att det är koffeinet som är den verksamma substansen som minkar risken för denna sjukdom.
Sant och falskt om kaffe
● Kaffe minskar risken för diabetes typ 2 – SANT.
● Kaffe minskar risken för demens och alzheimer – FALSKT. Studier visar bara svaga samband.
● Kaffe ger magsår – FALSKT.
● Koffeinfritt kaffe är bättre för kroppen – OKLART.
● Kaffe kan göra dig nervös – SANT, men bara om du inte är van att dricka kaffe.
● Kaffe gör att du bygger muskler bättre – FALSKT, det ökar prestationsförmågan, men minimalt.
● Koffein är en drog – SANT, det är beroendeframkallande och ger abstinens som huvudvärk.
● En kopp om dagen räcker – FALSKT, hur mycket kaffe en person tål är individuellt.
Källa: forskning.se
Henrik Lenngren
Mer om Må bra
-
Underlätta för den som hör dåligt
Må bra • Den som har nedsatt hörsel påverkas mer av buller än andra och svårigheter att uppfatta vad kollegor säger leder till trötthet, problem att koncentrera sig och stress. Men det finns sätt att skapa en bra arbetsmiljö som gynnar alla.
-
Fem sätt att hjälpa hjärnan på jobbet
Så gör du • Hur kan man skapa en arbetsmiljö som är snäll mot hjärnan och hjälper oss att prestera bättre? Vi tipsar om fem strategier.
-
Så hittar du hopp i mörkret
Må bra • Det kan kännas som att mycket pekar åt fel håll i vår omvärld och hopplösheten smyger sig på. Men det sker också positiva saker och genom att aktivt leta efter ljuspunkter och försöka påverka det vi kan påverka så går det att väcka hoppet till liv.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Trötthet – en underskattad arbetsmiljörisk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet.
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.