Bild: Istock
Myt att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro
Publicerat 1 februari 2023
Det har länge funnits en föreställning om att kvinnor som fött barn har högre sjukfrånvaro och att den ökar med antalet barn. Men så är inte fallet, enligt en ny studie. Tvärtom är sjukfrånvaron högst hos kvinnor som inte fått barn.
– I massmedia har det under det senaste decenniet ofta sagts att kvinnor som fött barn är mer sjukskrivna än barnens fäder. Det sägs också att kvinnor är mer sjuka om de fött mer än ett barn. Jag har aldrig känt igen det eller förstått varför det skulle vara så och då har jag själv varit chef i många år, sa Kristina Alexandersson, professor i socialförsäkring vid Karolinska Institutet, när hon presenterade en studie om barnafödande och sjukfrånvaro nyligen.
Med hjälp av stora befolkningsstudier har hon undersökt om det finns en koppling mellan barnafödande och sjukfrånvaro hos kvinnor i fertil ålder. I en studie utgick hon från ett specifikt år, nämligen 2010. Samtliga svenska kvinnor i fertil ålder delades in i tre grupper; de som inte födde något barn det året, de som födde ett barn det året och de som födde ett barn 2010 och sen fler barn under de nästkommande sju åren.
– För vart och ett av de sju åren efter 2010 kunde vi se samma mönster. Kvinnor som födde fler än ett barn hade färre sjukskrivningsdagar än de som födde ett barn. De kvinnor som inte födde något barn alls hade flest sjukskrivningsdagar.
Samma mönster i olika yrkesgrupper
Kristina Alexandersson undersökte också hur yrkesval påverkar kvinnors sjukfrånvaro i relation till barnafödande.
– I de yrkesgrupper som kräver högre utbildning hade kvinnorna som väntat färre sjukfrånvarodagar än genomsnittet. Men mönstret för sjukskrivning var detsamma som i våra tidigare studier för såväl kvinnor som inte födde barn som för de som födde ett barn eller fler.
Kristina Alexandersson konstaterar att kvinnor som inte fött barn har flest sjukdagar, men med ett undantag. Det år som kvinnorna är gravida ökar sjukfrånvaron något. Dessutom har de som varit sjukskrivna åren före första förlossningen högre risk att bli sjukskrivna åren efter förlossningen.
Marianne Zetterblom
Mer om Sjukfrånvaro
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
-
"All arbetstidsförkortning måste finansieras"
Arbetstid • Sextimmarsdagar, fyradagarsveckor eller längre semester? Arbetstidsförkortning är på allas läppar just nu. Men förutsättningarna ser väldigt olika ut inom olika branscher.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.