Bild: Pexels
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Publicerat 8 maj 2023
De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort. Det visar djupintervjuer som forskare vid Lunds universitet gjort.
Så många arbetade på distans
Sammantaget arbetade 30–40 procent av svenskarna hela eller delar av sin arbetstid på distans under pandemin.
Hur påverkades våra relationer på jobbet under pandemins distansarbete när våra kollegor reducerades till små digitala ansikten eller i värsta fall inte syntes alls för att kameran var av? Det ville en grupp forskare vid Lunds universitet ta reda på. De har genomfört djupintervjuer med anställda inom kunskapsintensiva yrken som visar att de som jobbade på distans under pandemin kom närmare redan goda kollegor medan andra valdes bort.
– Det uppstod något som kan liknas vid medvetna och omedvetna filterbubblor. Man var mer selektiv i vem man hade kontakt med. Vissa kontakter blev mer intensiva, och respondenterna upplever att de lärt känna sina närmsta kollegor bättre och fördjupat relationen. Samtidigt valdes vissa bort. Vissa personer var det helt enkelt skönt att slippa, säger Alina Lidén, forskare i tjänstevetenskap vid Campus Helsingborg, Lunds universitet, en av forskarna bakom studien.
Saknade småpratet
Digitala möten under pandemin upplevdes som mer effektiva och disciplinerade samtidigt som många saknade den sociala dimensionen.
– Många berättade att de saknade att säga god morgon och att inte längre veta vad som händer i kollegans liv – de där småsakerna som hur går det för barnet som spelar fotboll eller med husrenoveringen, säger Alina Lidén.
Det var arbetsgivarens ansvar att upprätthålla de sociala relationerna på jobbet under pandemin, ansåg de som deltog i studien. Få medarbetare tog eget ansvar för att ordna digitala fikor eller after work. Studien visar tydligt att jobba ostört och vara effektiv prioriterades framför att vara tillgänglig för andra.
– Vad som händer med de sociala relationerna vid distansarbete framöver är svårt att sia om. Men att distansarbete verkar öppna upp för det individuella på bekostnad av det kollektiva är viktigt att ha med sig framöver.
Marianne Zetterblom
Mer om Distansarbete
-
Struktur viktigt när arbetet blir mer flexibelt
Digitalisering • Flexibelt arbete är här för att stanna, men utan tydliga riktlinjer och smart planering kan det lätt bli en stressfälla. En ny studie från Högskolan i Gävle visar hur arbetsgivare och medarbetare kan införa rutiner som gör att det fungerar bättre.
-
Många utmaningar med hybridarbete
Distansarbete • Ensamhet, samarbetssvårigheter samt svårigheter att skilja mellan jobb och fritid är några utmaningar med hybridarbete, enligt en ny undersökning.
-
Distansarbete mest eftertraktat i Sverige
Distansarbete • Jämfört med övriga skandinaviska länder sticker Sverige ut som det land där flest är villiga att byta jobb för att få möjlighet att jobba hemma mer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.