Bild: TT
Personalens innovationskraft tydlig under pandemin
Publicerat 27 november 2023
Under pandemins första fas var det många yrkesgrupper i offentlig sektor som tvingades uppfinna nya sätt att jobba. Det väcker tankar kring hur man i större utsträckning kan nyttja personalens innovationskraft, säger Josef Pallas, professor i företagsekonomi vid Uppsala universitet.
Många organisationer i offentlig sektor var inledningsvis förlamade när pandemin slog till. Verksamheten byggde då på att medarbetarna själva tog på sig eller blev tilldelade uppgifter som låg långt utanför deras vanliga ansvarsområden. Det säger Josef Pallas, professor i företagsekonomi, som intervjuat anställda i 30 olika yrken inom offentlig sektor om hur deras arbetsvardag påverkades av pandemin.
– Vi kan ta lärare som ett exempel. De fick försöka bedöma om elever var sjuka eller inte, hantera hur man skulle organisera köer till matsalen och lägga upp undervisningen när halva klassen plötsligt inte var närvarande på grund av sjukdom, sa Josef Pallas när han presenterade studien på ett seminarium arrangerat av Afa Försäkring.
Nya tankar om arbetets organisering
Pandemin visade på stor handlingskraft och kompetens hos personalen, enligt Josef Pallas.
– Det är så uppenbart att det finns en enorm inneboende styrka hos väldigt många professioner. Man fick uppfinna nya arbetssätt. Hur hantera asylsökande när man inte kan mötas till exempel?
Enligt Josef Pallas kunde den formella organisationen inte fullt ut hantera den innovation som medarbetarna bidrog med. Det blev en del konflikter när medarbetarna behövde mer frihet för att göra sitt jobb, samtidigt som det fanns ett strikt regelverk att förhålla sig till. Men många organisationer insåg att medarbetarnas innovativa synsätt behövdes.
– Organisationerna blev duktiga och inkorporerade de idéer och tankar som fanns hos professionerna. Men under pandemins gång faller rutiner inom den offentliga sektorn tillbaka till en formell styrning, sa Josef Pallas.
Enligt Josef Pallas väckte pandemin tankar på alternativa sätt att organisera offentlig sektor.
– Jag använder begreppet pandemikrati. Pandemin visade på möjligheten att minska byråkratin, mätbarheten och det vi kallar new public management och i stället utnyttja mer av medarbetarnas expertis och innovativa kraft.
Marianne Zetterblom
Mer om Coronaviruset
-
Smittskyddsexperten: så kan företagen hantera att covid-19 ökar
Coronaviruset • Smittspridningen av coronaviruset ökar i hela Sverige – och på flera sjukhus beskrivs läget som pressat.
-
Pandemin skapade filterbubblor på jobbet
Distansarbete • De som jobbade på distans under pandemin fördjupade sina relationer med en liten grupp kollegor, medan andra valdes bort.
-
Även lindrig covid kan ge långdragna besvär
Coronaviruset • Även de som varit lindrigt sjuka i covid kan drabbas av långdragna besvär som påverkar arbetsförmågan, visar en forskningsstudie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.