Bild: Daniel Niljand/Unsplash
Så kan trakasserier i restaurangbranschen motverkas
Publicerat 4 september 2023
Hot och sexuella trakasserier är fortsatt ett problem i restaurangbranschen. Ledarskapet spelar en viktig roll för att motverka det, enligt forskaren Kristina Zampoukos som tittat på vilka strategier, metoder och verktyg som ger en bättre arbetsmiljö.
Metoo innebar en ökad medvetenhet om sexuella trakasserier inom hotell- och restaurangbranschen. Men enligt Kristina Zampoukos, forskare, docent och lektor i kulturgeografi vid Mittuniversitetet, finns det fortfarande mycket att göra, inte bara när det gäller sexuella trakasserier utan också trakasserier av rasistisk natur.
Kristina Zampoukos har lett ett forskningsprojekt där anställda och chefer inom hotell- och restaurangbranschen intervjuats i syfte att få fram strategier och metoder som kan förebygga och hantera trakasserier av olika slag. En slutsats är att ledarskapet spelar en avgörande roll.
– Jag är övertygad om att ett mer modernt ledarskap som grundar sig på sunda värderingar, en rimlig schemaläggning och strävan efter att vårda och behålla sin personal kan förebygga denna typ av arbetsmiljöproblem sa Kristina Zampoukos, när hon deltog på ett webbinarium om hot och våld arrangerat av Afa Försäkring.
Restaurangbranschen har länge präglats av hierarkiska strukturer där kökschefen, som ofta är en man, har högst status. Längst ner i hierarkin befinner sig diskare och så kallade runners som hjälper serveringspersonalen att duka av. Men enligt Kristina Zampoukos arbetar vissa restauranger medvetet med att bryta hierarkierna genom att alla anställda ska kunna göra allt.
– Som servitris hamnar man alltid i underläge gentemot den betalande gästen. Särskilt om man är ung och oerfaren. Men om kökschefen också bär ut tallrikar kan det brytas.
En vettig schemaläggning är en annan sak som kan minska konflikter och trakasserier på arbetsplatsen.
– En så enkel sak som att de anställda får ta en paus där man faktiskt kan sitta ner, är något som minskar friktionen i en stressig miljö. En annan sak som skapat problem är de extremt långa skiften, så kallade långpannor, som ofta tillämpats. Det är en anledning till att alkoholkonsumtionen varit hög i branschen. Många använder alkohol för att kunna varva ner.
Kristina Zampoukos tror att branschen sakta är på väg att förändras av att en ny generation tar plats och av ett växande rekryteringsbehov.
– Det har funnits en slit- och slängmentalitet när det gäller rekrytering. Men det finns arbetsplatser som strävar efter att måna om och behålla sin personal. Man vill vara en attraktiv arbetsgivare.
Marianne Zetterblom
Mer om Sexuella trakasserier
-
Andelen som utsatts för sexuella trakasserier minskar inte
Sexuella trakasserier • Lika många yrkesverksamma är utsatta för sexuella trakasserier som under Metoo-hösten 2018, enligt rapporten Trakasseribarometern.
-
Här är alla lika viktiga
Arbetsmiljöarbete • Hierarkier och traditioner är några orsaker till att personal i restaurangbranschen oftare utsätts för trakasserier än i andra branscher. Men det finns undantag.
-
Undersköterskor dåligt förberedda på sexuella trakasserier
Sexuella trakasserier • Blickar, tafsande och sexualiserade kommentarer från patienter är vanligt i vården. Men blivande undersköterskor får inte lära sig om sexuella trakasserier under utbildningen, enligt en studie.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.