Så mycket kostar dödsolyckorna
Publicerat 27 februari 2023
Utöver det mänskliga lidande som dödsolyckor på arbetet orsakar, kostar det även samhället stora summor i produktionsbortfall. Satsningar på förebyggande arbete skulle kunna spara miljardbelopp årligen, enligt en studie från Gävle Högskola.
När forskaren Mahmoud Rezagholi vid Högskolan i Gävle bedömde kostnader för de totalt 543 dödsolyckor som inträffat mellan åren 2008 och 2019 konstaterade han att det, förutom administrativa kostnader, försäkringsersättningar och vårdkostnader, handlar om ytterligare 8,5 miljarder kronor enbart i produktionsbortfall.
Enligt Mahmoud Rezagholi synliggörs det inte i rapporteringen att dödsolyckor genererar en hög ekonomisk kostnad i förlorade arbetsår.
– När en ung person förolyckas på arbetet går också ett långt produktivt arbetsliv förlorat.
Mahmoud Rezagholi hoppas nu att fler får upp ögonen för kostnaderna och inser att de måste investera mer för att förebygga olyckor på arbetsplatserna.
– Varje dödsolycka är en tragedi, ingen ska behöva dö under arbetet. Jag vill visa att förebyggande arbetsmiljöarbete ger otroligt mycket tillbaka i ökad nationalinkomst och välfärd.
Dödsolyckor
Antal arbetsrelaterade dödsolyckor i Sverige:
- 2018 50
- 2019 36
- 2020 24
- 2021 39
- 2022 41
Källa: Arbetsmiljöverket
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetsolyckor och arbetsskador
-
Fallträning minskar risken för skador vid halka
Arbetsolyckor och arbetsskador • Det nya året har inletts med flera vädervarningar för halka och trycket på vården är högt. Men det går att förebygga olyckor och genom att träna på att falla rätt behöver konsekvenserna av en halkolycka inte bli så svåra.
-
Halkolyckorna ökar på vintern i många yrkesgrupper
Arbetsolyckor och arbetsskador • Att halka på jobbet är en av de allra vanligaste arbetsolyckorna. Några av de värst drabbade yrkesgrupperna är yrkesförare, vårdpersonal och personliga assistenter. Inom hemtjänsten är det många som halkar när de är på väg till eller från en brukare.
-
Prisad arbetsmiljöinsats minskade olyckorna
Arbetsmiljöarbete • Efter flera år med ett ökande antal olycksfall lyckades Guldfågeln vända trenden. Avgörande för att lyckas har varit att skapa engagemang hos medarbetarna och förståelse för att alla spelar en viktig roll i arbetsmiljöarbetet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Trötthet – en underskattad arbetsmiljörisk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet.
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.