Hoppa till huvudinnehållet

Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt.

Bild: Istock

Arbetssjukdomar

Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt

risken för kronisk njursvikt

Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet. Bland byggnadsarbetare som jobbar i dammiga miljöer är risken 15 procent högre jämfört med byggnadsarbetare som inte utsätts för stora mängder damm.  

Kronisk njursvikt är den vanligaste formen av njursvikt och innebär en långsam och successiv försämring av njurarnas förmåga att rena kroppen. Skadliga ämnen och vätska som annars skulle följt med urinen blir i stället kvar i kroppen.

Karl Kilbo Edlund, doktorand vid Sahlgrenska akademin
Karl Kilbo Edlund, doktorand vid Sahlgrenska akademin.
Bild: Amanda Wykman

– Det kan leda till ökad risk för andra sjukdomar. I de fall där sjukdomen gått väldigt långt kan man behöva dialys, säger Karl Kilbo Edlund, doktorand vid Sahlgrenska akademin och förstaförfattare till studien.

Senare års forskning visar att luftföroreningar från industriutsläpp och trafik kan ge både hjärt-kärlsjukdom och njursjukdom. Den nya studien visar att även icke-organiska dammpartiklar som frigörs vid byggnadsarbete kan öka risken för njursjukdom.

– Vi ser ett tydligt samband mellan att ha arbetat i byggmiljöer med höga dammhalter och risken att drabbas av kronisk njursjukdom före 65 års ålder. Men ytterligare studier krävs för att visa om det rör sig om ett orsakssamband och för att kartlägga de biologiska mekanismerna, säger han.

Den här typen av sjukdomar utvecklas under lång tid

Studien, som bygger på data från drygt 280 000 byggnadsarbetare som deltagit i hälsoundersökningar mellan åren 1971–1993, har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Occupational and Environmental Medicine.

– Det är en av fördelarna med studien att vi har så lång uppföljningstid. På det sättet kan vi se den här typen av sjukdomar som utvecklas över lång tid.

TIPS

Så förebygger ni damm på bygget

  1. Först och främst ska man försöka ta bort dammet. Det kan man till exempel göra genom att välja en arbetsmetod som gör att det dammar mindre. För att minska risken för särskilt skadligt damm som kvartsdamm bör man välja material som inte innehåller kvarts.
  2. Oftast går det inte att få bort dammet helt. Då får man försöka begränsa risken genom att exempelvis kapsla in eller avskärma  dammiga arbetsmoment, fukta byggmaterialet med vatten, satsa på bra ventilation, jobba från en hytt och städa regelbundet.
  3. När ovan nämnda åtgärder inte är tillräckliga eller genomförbara måste de som jobbar skydda sig med personlig skyddsutrustning, det vill säga ett andningsskydd som förhindrar att man får i sig skadliga dammpartiklar.

Källa: Arbetsmiljöverket

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Arbetssjukdomar

Senaste om Forskning