Hoppa till huvudinnehållet
En robothand i läkarrock skriver på ett tangentbord.

Bild: Skapad med hjälp av genreativ AI

AI

En av fem brittiska läkare använder AI

En av fem brittiska allmänläkare använder sig av generativa AI-verktyg, som Chat GPT, i sitt arbete, enligt en ny undersökning. Det visar hur snabbt utvecklingen gått samtidigt som det väcker frågor om etik och patientsäkerhet, enligt Charlotte Blease vid Uppsala universitet som lett studien.

– Det pratas mycket om AI-hajpen, men vår studie visar att användningen av AI inom vården inte är något som ligger långt borta vid horisonten – det är något som händer här och nu. Läkarna har sett värdet i att använda den här typen av verktyg. Nu måste det medicinska samfundet agera skyndsamt för att hinna ta tag i de etiska och praktiska utmaningar som generativ AI medför för patienterna, säger Charlotte Blease som är forskningsledare och docent vid Uppsala universitet, i en kommentar.

Charlotte Blease
Charlotte Blease, forskare vid Uppsala universitet.
Bild: Uppsala universitet

Enligt studien uppgav 20 procent av allmänläkarna att de använder generativa AI-verktyg som Chat GPT i tjänsten. Verktygen används bland annat för dokumentation efter patientbesök (29 procent av läkarna uppgav det), vilket visar att AI kan minska den administrativa bördan för vårdpersonal. Men nästan lika många läkare (28 procent) använder AI för att ställa diagnoser.

Etiska frågor

Men att använda AI-verktyg i vården är inte riskfritt eftersom det finns risk att AI ”hallucinerar” och för in fel uppgifter i journaler eller ger felaktiga rekommendationer.

– Studien visar att brittiska allmänläkare i allt högre grad förlitar sig på AI-verktyg, trots bristen på formell utbildning och vägledning och de potentiella risker som detta medför. Det här är utmaningar som sjukvårdssektorn och tillsynsmyndigheterna kommer att få kämpa vidare med, men samtidigt har behovet av att ta klivet över till 2000-talets arbetsmetoder aldrig varit större, säger Charlotte Blease.

Studien genomfördes med stöd av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om AI

Senaste om Forskning