En stöttande chef minskar risken för mobbning
Publicerat 6 november 2024
Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
En kvarts miljon svenskar utsätts varje år för kränkande särbehandling på jobbet, enligt Michael Rosander, professor i psykologi vid Linköpings universitet, som lett ett forskningsprojekt om social utsatthet på arbetsplatsen tillsammans med forskare i Bergen och Helsingfors. Mobbning definieras av att en person utsätts för upprepade och systematiska kränkningar, har svårt att värja sig och hamnar i underläge. Mobbning kan till exempel starta som en infekterad konflikt mellan två kollegor.
Den som är född i ett annat land än Sverige löper två till tre gånger högre risk att drabbas av mobbning.
− Är man född i en kultur som skiljer sig mycket från den svenska, exempelvis om man kommer från Afrika eller Asien, är risken fyra gånger så hög, sa Michael Rosander när han föreläste på ett seminarium arrangerat av Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.
Utmattning och stress är en annan riskfaktor.
Många som drabbas av mobbning har hög sjuknärvaro eftersom man är rädd att förlora sin position om man är borta från arbetet
− En person som inte mår bra kan ha ännu svårare att uppfylla förväntningar. Arbetsinsatsen blir lidande och man blir mer lättretlig vilket kan starta i gång en process. Effekten av att inte må bra blir extra stor om man går till jobbet när man är sjuk. Vi vet att många som drabbas av mobbning har hög sjuknärvaro eftersom man är rädd att förlora sin position om man är borta från arbetet.
Men det finns hopp. Med väl fungerande rutiner för att ta tag i konflikter på arbetsplatsen finns de individuella riskfaktorerna inte kvar längre.
− Kränkningar är en eskalerande process och det är mycket lättare att hantera det innan det drar i väg. På arbetsplatser där det finns en tilltro till att om konflikter uppstår finns det sätt att lösa dem minskar risken dramatiskt för en eskalering, sa Michael Rosander.
Ett stödjande ledarskap där medarbetarna har en trygg relation till sin närmsta chef minskar risken för att mobbning uppstår.
− Ett stöttande ledarskap har en mildrande effekt även om arbetsklimatet inte är bra generellt sett.
Men att vara chef är i sig inget skydd mot mobbning, enligt Michael Rosander.
− De chefer som är närmast golvet, det vill säga första linjens chefer, löper en påtagligt ökad risk att själva utsättas för mobbning. Därför är det viktigt att förebyggande insatser gäller alla i organisationen – även cheferna.
Marianne Zetterblom
Mer om Mobbning
-
Experten om mobbning på jobbet
Mobbning • Linda Magnusson Hanson, forskare och docent vid Stressforskningsinstitutet, reder ut vad forskningen säger.
-
Fem sätt att bemöta härskartekniker
Så gör du • Härskartekniker skadar trivsel och produktivitet. Forskaren Annakarin Nyberg tipsar om hur du kan bemöta dem på bästa sätt.
-
Utrikesfödda har sämre arbetsmiljö
Mobbning • Utrikesförra upplever sig ha sämre arbetsmiljö än sysselsatta födda i Sverige. Dubbelt så många uppger att de utsatts för kränkande särbehandling på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.