Bild: Istock
Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?
Publicerat 20 augusti 2024
Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.
Arbetsplatsolyckorna har varit många inom byggbranschen på senare år och den är enligt forskarna en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige. Tidigare har man arbetet framgångsrikt för att minska antalet olycksfall men den positiva utvecklingen har dämpats på senare år. Flyget har däremot gått från att ha varit hårt drabbat av både dödsfall och haverier till att vända trenden. I dag ligger antalet olyckor på en väldigt låg nivå.
Vad är det som gjort att flygbranschen lyckats och går det att överföra kunskap och erfarenheter till byggbranschen? Det är vad en forskargrupp i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet ska undersöka i ett treårigt projekt som inleddes förra året.
– Genom att jämföra utredningsmetodik mellan de två branscherna hoppas vi kunna bidra med kunskap kring hur man kan minska antalet olyckor inom byggbranschen, säger Maria Johansson som är projektledare.
Statistiken visar att olyckor upprepas
Utredningsmetodiken handlar inte enbart om själva utredningsarbetet utan också hur man går vidare och arbetar förebyggande för att olyckor inte ska hända igen.
– Tittar vi på statistiken för olycksfall så ser vi att byggbranschen ligger högt och att liknande olyckor kan ske flera gånger. Det görs mycket bra utredningsarbete inom byggbranschen men det slår inte igenom i statistiken för antalet olyckor.
Det kan bero på att man inte följer upp de utredningar som görs och utvecklar det förebyggande arbetet. Men det kan forskarna inte säga med säkerhet ännu.
I en första fas har forskargruppen samlat in material och intervjuat nyckelpersoner inom myndigheter som Arbetsmiljöverket och Polisen samt arbetsgivarorganisation och fack för att skaffa sig en första bild av hur det ser ut. Till projektet har man också knutit två experter från flygbranschen som ska bidra med kunskap därifrån.
– Nästa fas är att vi ska gå ut på ett antal byggföretag för att göra fallstudier och ta reda på hur de jobbar med utredningar efter olyckor och hur de går vidare sedan. Olycksfallsutredningar syftar till att ta reda på vad som hänt men också att förebygga att det inte händer igen.
Forskningsprojektet ska pågå fram till juni 2026 och än går det inte att säga något om slutsatser och resultat.
– Vi räknar med att genom att göra den här jämförelsen kan vi peka på saker som kan hjälpa byggbranschen framåt och att det kan komma åtgärdsförslag, säger Maria Johansson och tillägger;
– Ser man till flygbranschen så har de jobbat mycket med de här frågorna både nationellt och internationellt och det har gett resultat.
Anita Gullberg
Mer om Säkerhet
-
De satsar på ökad säkerhet i skolan
Hot och våld • Anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, enligt en ny rapport. Sigtuna kommun vill vända trenden och har anställt fem biträdande rektorer som enbart ska jobba med att öka tryggheten och säkerheten i skolan.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.
-
Att säkra verktygen räddar liv på bygget
Säkerhet • Att tappa ett verktyg när man jobbar på hög höjd är vanligt. Men genom en så enkel åtgärd som att fästa verktyg i bältet eller selen kan man rädda både människoliv och säkerställa att byggnader och material på marken inte får skador.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.