Hoppa till huvudinnehållet
Flygplan om landar

I ett projekt ska forskare jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg - respektive byggbranschen.

Bild: Istock

Säkerhet

Kan byggbranschen lära sig av flygets säkerhetstänk?

Kan en bransch dra nytta av erfarenheter och kunskap från en helt annan? Det ska forskare vid Luleå tekniska universitet ta reda på i ett projekt där de jämför hur man utreder och förebygger olyckor inom flyg- respektive byggbranschen.

Arbetsplatsolyckorna har varit många inom byggbranschen på senare år och den är enligt forskarna en av de mest olycksdrabbade branscherna i Sverige. Tidigare har man arbetet framgångsrikt för att minska antalet olycksfall men den positiva utvecklingen har dämpats på senare år. Flyget har däremot gått från att ha varit hårt drabbat av både dödsfall och haverier till att vända trenden. I dag ligger antalet olyckor på en väldigt låg nivå.

Vad är det som gjort att flygbranschen lyckats och går det att överföra kunskap och erfarenheter till byggbranschen? Det är vad en forskargrupp i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet ska undersöka i ett treårigt projekt som inleddes förra året.

Maria Johansson
Bild: Magnus Stenberg

–  Genom att jämföra utredningsmetodik mellan de två branscherna hoppas vi kunna bidra med kunskap kring hur man kan minska antalet olyckor inom byggbranschen, säger Maria Johansson som är projektledare.

Statistiken visar att olyckor upprepas

Utredningsmetodiken handlar inte enbart om själva utredningsarbetet utan också hur man går vidare och arbetar förebyggande för att olyckor inte ska hända igen.

– Tittar vi på statistiken för olycksfall så ser vi att byggbranschen ligger högt och att liknande olyckor kan ske flera gånger. Det görs mycket bra utredningsarbete inom byggbranschen men det slår inte igenom i statistiken för antalet olyckor.

Det kan bero på att man inte följer upp de utredningar som görs och utvecklar det förebyggande arbetet. Men det kan forskarna inte säga med säkerhet ännu.

I en första fas har forskargruppen samlat in material och intervjuat nyckelpersoner inom myndigheter som Arbetsmiljöverket och Polisen samt arbetsgivarorganisation och fack för att skaffa sig en första bild av hur det ser ut. Till projektet har man också knutit två experter från flygbranschen som ska bidra med kunskap därifrån.

– Nästa fas är att vi ska gå ut på ett antal byggföretag för att göra fallstudier och ta reda på hur de jobbar med utredningar efter olyckor och hur de går vidare sedan. Olycksfallsutredningar syftar till att ta reda på vad som hänt men också att förebygga att det inte händer igen.

Forskningsprojektet ska pågå fram till juni 2026 och än går det inte att säga något om slutsatser och resultat.

– Vi räknar med att genom att göra den här jämförelsen kan vi peka på saker som kan hjälpa byggbranschen framåt och att det kan komma åtgärdsförslag, säger Maria Johansson och tillägger;

– Ser man till flygbranschen så har de jobbat mycket med de här frågorna både nationellt och internationellt och det har gett resultat.

bild på Anita Gullberg

Anita Gullberg

Mer om Säkerhet

Senaste om Forskning