Bild: Istock
Många hälsorisker med arbete i kyla
Publicerat 12 december 2024
Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Enligt en ny forskningssammanställning ökar det risken för en rad sjukdomar och det är långt fler som dör av kyla än av värme.
Förskolelärare och byggnadsarbetare är exempel på yrkesgrupper som ofta arbetar ute när det är kallt. Totalt sett är det 20 procent av männen och 10 procent av kvinnorna som arbetar minst en fjärdedel av sin arbetstid i kyla, enligt Albin Stjernbrandt, överläkare vid Norrlands universitetssjukhus och forskare vid Umeå universitet.
– Definitionen av arbete i kyla är att det ska vara 10 grader eller lägre. Det kan låta varmt ur ett norrländskt perspektiv men det är då det börjar hända saker i kroppen, sa Albin Stjernbrandt när han presenterade resultatet av forskningssammanställningen på ett webbinarium arrangerat av Afa Försäkring.
Sårbarheten ökar med åldern
Tillsammans med två andra forskare har han gjort en genomgång av den forskning som finns på området arbeta i kyla. Syftet var att ta reda på vilka hälsorisker som finns samt vad det finns för metoder för riskbedömning av arbete i kyla.
Sårbarheten för kyla ökar om man är äldre än 40–50 år, enligt forskningssammanställningen.
– Det verkar som vi bli mer sårbara för kyla när vi blir äldre. Äldre förlorar mer värme och har svårare att kompensera värmeförlust genom att generera ny värme. Till exempel försämras förmågan att reglera blodflödet till händer och fötter vilket är viktigt för att behålla värmebalansen.
Arbete i kyla ökar risken för stroke och det kan ge högre blodtryck. Risken kvarstår även om man medicinerar mot högt blodtryck. Om man redan har hjärt-kärlsjukdom ökar sannolikheten för hjärtinfarkt eller hjärtrytmrubbningar.
– Våra rekommendationer är att om man haft en stroke som påverkat de områden som reglerar kroppstemperaturen så ska man undvika att arbeta i kyla. Om man har högt blodtryck och arbetar i kyla behöver man göra tätare kontroller av sitt blodtryck och om man har hjärt-kärlsjukdom ska man bara arbeta kortare perioder i kyla och då inte med fysiskt tunga arbetsuppgifter, sa Albin Stjernbrandt.
Svårt att skydda luftvägarna
Kyla kan också öka risken för lungsjukdom och för den som redan har exempelvis astma eller KOL är kyla svårt att hantera.
– Det är svårt att klä sig för att skydda luftvägarna. Ett alternativ skulle kunna vara att använda en värmeväxlarmask som skidåkare använder. Men med en sådan är det svårt att kommunicera med sina kollegor.
Forskning visar också att risken för kylskador på händer och fötter ökar om man har diabetes typ 1.
– Det är ingen fara om man har diabetes typ 2. Men om man tar insulin ska man undvika ensamarbete i kyla eftersom det finns ökad risk för lågt blodsocker och sänkt kroppstemperatur.
När det gäller riskbedömning av arbete i kyla finns det i dagsläget bra metoder för det. Albin Stjernbrandt rekommenderar bland annat en ISO-standard från 2008. Men det gäller att ta hänsyn till vilken typ av arbete man har och hur länge och ofta man jobbar i kyla. Det är skillnad på att jobba på lager och vara inne i ett kylrum korta stunder än att som förskolelärare vara ute flera timmar varje dag under höst- och vinterhalvåret.
Marianne Zetterblom
Mer om Arbetssjukdomar
-
Byggdamm ökar risken för kronisk njursvikt
Arbetssjukdomar • Den som jobbar i dammiga miljöer löper ökad risk att drabbas av kronisk njursvikt enligt en studie från Göteborgs universitet.
-
Arbetssjukdomar på grund av stress ökar
Arbetssjukdomar • Andelen kvinnor som anmäler arbetssjukdom på grund av hög arbetsbelastning är den högsta på tio år visar statistik från Arbetsmiljöverket.
-
Kläder bästa skyddet mot hudcancer
Arbetssjukdomar • Hudcancer ökar stadigt i Sverige och solens strålar är den största riskfaktorn. Den som jobbar utomhus ska främst tänka på att skydda sig med kläder samt begränsa tiden i solen. Effekten av solkräm är liten och osäker, enligt en ny forskningsrapport.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
”Tystnadskultur skapar stress och ohälsa”
Arbetsklimat • Vad innebär begreppet tystnadskultur och hur utbrett är fenomenet på svenska arbetsplatser? Det ska Myndigheten för arbetsmiljökunskap ta reda på genom ett projekt där man tar hjälp av forskare från olika fält.
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.