Hoppa till huvudinnehållet
Stress

Ny behandlingsmetod vid utmattning

Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.  

Diagnosen utmattningssyndrom är unik för Sverige. Samtidigt saknas evidensbaserade modeller för behandling. Jakob Clason van de Leur har i tio års tid arbetat med patienter med utmattningssyndrom och har nyligen disputerat med en avhandling i ämnet vid psykologiska institutionen på Uppsala universitet. Han anser att det blivit för stort fokus på återhämtning i behandlingen av utmattningssyndrom.

Jakob Clason van de Leur
Bild: Uppsala universitet

– Begreppen återhämtning och stress är så vedertagna att det är svårt att kritiskt granska dem. Det är lätt att fastna i ett belastningstänk där behandlingen går ut på att begränsa sina intryck, inte göra för krävande uppgifter och lägga in regelbundna pauser. Men ett ensidigt fokus på återhämtning kan leda till passivitet som kan bli skadlig över tid, säger han.

Olika behandling vid utbrändhet

I dagsläget ser behandlingen vid utmattning väldigt olika ut. I vissa regioner får patienten enbart ett besök på vårdcentralen medan det i andra regioner är betydligt mer omfattande. I sitt avhandlingsarbete har Jakob Clason van de Leur följt 915 patienter i Stockholm som deltagit i en mycket ambitiös rehabilitering baserad på KBT där patienten har kontakt med läkare, psykolog och fysioterapeut. Även om resultaten varit positiva är det en ganska ineffektiv vårdinsats och det är svårt att veta vad det är i behandlingen som ger bäst effekt, säger Jakob Clason van de Leur.

– Vi skjuter med allt och hoppas träffa något, men vi vet inte vad som egentligen hjälpte. När jag började jobba var behandlingen ett år. Sen kortade vi ner det till sex månader. Nu har vi kortat det till tolv veckor.

Det kortare programmet bygger på en behandlingsmodell där utmattningssyndrom ses som en existentiell kris till följd av bristande kontakt med meningsfullhet.

– I stället för att fokusera på återhämtning får patienten fundera kring saker som; vad engagerar mig i arbetet, vad är min roll och är det tydligt vad jag ska göra?

Så kan en effektivare modell hjälpa patienten

Den nya modellen har testats i en pilotstudie där 26 utmattningspatienter fick genomgick ett tolv veckor långt behandlingsprogram på nätet. Huvuddelen består av en digital KBT-behandling som följs upp via chat med psykolog och videobesök. Det inkluderade även stöd i arbetsåtergång.

– Vi ser samma effekt på tolv veckor som på ett år, säger Jakob Clason van de Leur.

Att behandlingstiden kan kortas gör den mindre resurskrävande vilket får konsekvensen att fler kan få behandling.

– Eftersom så många mår dåligt tror jag vi behöver bättre modeller för att förstå varför folk känner sig stressade. Våra resultat visa att med ett annat fokus kan behandlingen bli mer effektiv, säger Jakob Clason van de Leur.

bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Stress

Senaste om Forskning