Bild: Istock
Ny studie om arbetsplatsens stöd vid livskriser
Publicerat 16 april 2024
Hur kan chefer och kollegor stötta medarbetare som råkar ut för svåra livshändelser? Den frågan ska forskare vid Luleå tekniska universitet nu undersöka som en del av ett större EU-projekt.
De flesta drabbas någon gång av en svår livshändelse som allvarlig sjukdom, skilsmässa eller ett dödsfall. Forskning visar att stöd från kollegor och arbetsgivare kan göra stor skillnad för återhämtning samt för rehabilitering vid en eventuell sjukskrivning. Men hur kan stödet utformas på bästa sätt? Den frågan ställer sig nu forskare vid Luleå tekniska universitet.
– Många organisationer saknar strategier och rutiner för hur man kan hantera den här typen av händelser. En utmaning kan vara att man ser detta som en privat händelse som man inte vet hur man ska hantera på arbetsplatsen. Men socialt stöd är en viktig del av en hållbar arbetsmiljö, säger Tiziana Sardiello, forskare i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Hon är projektledare för den svenska delen av det större EU-projekt som studien tillhör.
Tre olika arbetsplatser deltar
I nära samarbete med tre arbetsplatser ska forskarna kartlägga vilka behov och förutsättningar som finns för att stötta anställda vid svåra livshändelser. Därefter är målet att tillsammans med arbetsplatserna ta fram ett program med strategier för att främja stöd och medkänsla på jobbet vid svåra livshändelser.
Studien drivs av en tvärvetenskaplig forskargrupp, med forskare i arbetsvetenskap och omvårdnad, och i tätt samarbete med arbetslivet. Den bredden är viktigt för att nå effektiva resultat, enligt Tiziana Sardiello.
– Vi bidrar med olika perspektiv och lär av varandra.
Ett stöttande klimat bra för alla
Anna Berg Jansson, forskare i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet, medverkar också i projektet. Hon beskriver att behovet att stötta anställda vid svåra livshändelser förmodligen inte har förändrats men att förutsättningarna till viss del har gjort det på grund av övergripande förändringar i arbetslivet.
– Vi ser exempelvis en ökad digitalisering och en ökad flexibilitet. Det kan innebära både möjligheter och utmaningar. Möjligheten att jobba hemifrån kan till exempel underlätta snabbare återgång till arbetet, men kan samtidigt försvaga kontakten med kollegor på jobbet, säger hon.
Anna Berg Jansson betonar också att värdet av att stärka stöd och medkänsla i arbetslivet vid svåra livshändelser kommer fler till nytta än enbart den som direkt drabbats.
– Det skapar en hållbar arbetsmiljö för alla, säger hon.
Katharina Hedström
Mer om Psykisk hälsa
-
Hotellpersonal lär sig bemöta människor i kris
Psykisk hälsa • Hotellpersonal kan spela en viktig roll för att förhindra självmord. På Clarion hotel Örebro deltar personalen i ett projekt för suicidprevention.
-
Så blir HR-året 2025
Arbetsmiljöarbete • Flexibilitet, AI, välbefinnande och mångfaldsarbete är några trender inom HR som kommer vara i fokus i år spår Petra Schedin Stergel, Sveriges HR-förening.
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Trötthet – en underskattad arbetsmiljörisk
Sömn • Det finns mycket att vinna på att prata om hur trötthet påverkar prestationen och bygga bort risker i arbetet kopplat till trötthet. Det anser Anna Dahlgren, docent i psykologi vid Karolinska Institutet.
-
Helhetsgrepp behövs för att minska stress
Stress • Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.
-
Många hälsorisker med arbete i kyla
Arbetssjukdomar • Drygt två av tio män och en av tio kvinnor utsätts för kyla minst en fjärdedel av sin arbetstid. Det ökar risken för en rad sjukdomar.