Bild: Istock
Relationen till chefen viktigast
Publicerat 10 september 2024
Relationerna på arbetsplatsen spelar stor roll för hur nöjda vi är med vårt arbete och hur engagerade vi känner oss. Men den viktigaste relationen är den vi har till vår chef, visar en ny studie.
Ofta när man diskuterar relationer på arbetsplatsen är det relationer till kollegorna som står i fokus. Relationer kollegor emellan spelar stor roll för hur vi trivs på arbetsplatsen, men relationen till chefen är ännu viktigare. Det säger Thomas Andersson, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.
– Chefen är den som spelar störst roll i att skapa förutsättningar för medarbetarnas arbete.
I en ny studie har Thomas Andersson och forskarkollegor från Högskolan väst och Göteborgs universitet studerat hur olika typer av relationer på jobbet påverkar anställdas arbetstillfredsställelse och engagemang. Resultaten bygger på data insamlat från 113 chefer och 555 butikspersonal i olika sektorer inom detaljhandeln i åtta svenska städer. Studien visar att i de fall där chefen anger att han eller hon uppskattar sina medarbetare är arbetstillfredsställelsen högre bland medarbetarna.
Att relationer på arbetsplatsen är viktigt för hur vi trivs står klart även i tidigare forskning.
– Vi är sociala varelser. Vi går inte till jobbet bara för att få en lön. Vi vill utvecklas och ta ansvar, vi vill umgås, bli sedda och ha ett socialt utbyte. Arbetsplatsen är en våra huvudsakliga arenor för att få den typen av mäskligt utbyte. Vi mår i grunden bra av att arbete, det är en av våra viktigaste friskfaktorer, säger Thomas Andersson.
Många medarbetare är inte så aktiva i relationen till sin chef
Han hoppas att studien ska sätta ett nytt ljus på vikten av relationen mellan chef och medarbetare.
– Många medarbetare är inte så aktiva i relationen till sin chef, utan anser att det är upp till chefen att bygga den relationen. Annan forskning visar att det är en styrka att ha en god, samarbetsorienterad relation till chefen, där medarbetarnas roll är att leda sitt arbete och chefens roll är att skapa rätt förutsättningar för att de ska kunna göra det.
Så vad har Thomas Andersson för tips till medarbetare för att förbättra relationen till sin chef?
– Chefen är inte en tankeläsare. Man behöver involvera sig i relationen, berätta vad man tycker och tänker. Inte ha ett passivt förhållningssätt till sin chef.
Och till chefen?
– Medarbetarna är organisationens viktigaste resurs och de vill, och kan, bli involverade i vart organisationen ska. Ni har samma mål. Så ge medarbetarna chansen att samarbeta med dig som chef för organisationens bästa.
Katharina Hedström
Mer om Arbetsklimat
-
Konflikter på jobbet kostar miljonbelopp
Arbetsklimat • En vanlig föreställning om konflikter är att de bara drabbar dem som bråkar. Men faktum är att en konflikt mellan två medarbetare påverkar hela arbetsplatsen och kostnaderna kan bli mycket höga om de får fortgå, enligt organisationskonsulten Sofia Lundahl.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Snällhet på jobbet– så funkar det
Arbetsklimat • Att vara snäll handlar inte om att bara stryka varandra medhårs utan om att ha en öppen dialog och försöka förstå varandra
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.