Bild: Istock
Rutiner saknas för chefer som mår dåligt
Publicerat 25 mars 2024
Allt fler chefer lider av psykisk ohälsa och när chefen mår dåligt påverkar det hela organisationen. Ny forskning visar att samtal om chefernas hälsa kan vara en viktig lösning på problemet.
En ny studie från Lunds universitet undersöker en oroande trend där allt fler chefer drabbas av psykisk ohälsa, något som även påverkar arbetsplatsens välbefinnande.
– Chefer behöver bekräftelse på att deras mående är av stor betydelse för organisationen. Deras roll, med ansvar för verksamheten och övriga medarbetare, gör att de har ett särskilt stort behov av stöd, säger docent Ulrika Westrup, som genomfört studien tillsammans med universitetslektor Alina Lidén.
Studien visar att det ofta finns etablerade stödsystem för att hantera medarbetares välbefinnande och arbetsrelaterade problem, men att det saknas motsvarande stödstrukturer för cheferna.
– Vanligtvis finns det policys och väletablerade rutiner för att hantera arbetsrelaterade problem bland medarbetare, medan sådana rutiner sällan är anpassade för att hantera just chefers mående, understryker Alina Lidén.
Värdefullt med kollegialt stöd
För att bemöta denna utmaning föreslår forskarna att organisationer bör skapa speciella forum där chefer kan diskutera och reflektera över deras eget välbefinnande och ledarskap.
– Genom att skapa forum för reflektion kan cheferna tillsammans ta hand om den känslomässiga sidan av chefskapet som sällan eller aldrig får prioritet, säger Ulrika Westrup.
En aspekt som framkommer i studien är värdet av kollegialt stöd, där chefer kan utbyta tankar och idéer med andra i liknande positioner.
– Att få stöd från sina kollegor har tidigare forskning visat på vara särskilt gynnsamt, eftersom dessa ofta både är mer tillgängliga i vardagen och delar liknande erfarenheter. En av de viktigaste funktionerna i det kollegiala stödet är kommunikationen, till exempel i form av råd och aktivt-empatiskt lyssnande, säger Alina Lidén.
Fokus på att lyssna och dela tankar
Cheferna i studien uttryckte ett klart behov av fler möjligheter till samtal och reflektion om sitt välbefinnande.
– Genom att skapa forum för reflektion kan cheferna tillsammans adressera den känslomässiga aspekten av ledarskapet, som sällan får uppmärksamhet, säger Ulrika Westrup.
Hon menar att det är nödvändigt att avsätta tid för dessa möten, där fokus ligger på att lyssna och dela tankar, skilt från de vanliga arbetsuppgifterna.
– Det krävs därmed ett ”strängt” fokus så att samtalen inte glider över i att handla om verksamhetsfrågor eller att ta hand om medarbetarna.
Henrik Lenngren
Mer om Psykisk hälsa
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
-
Därför toppar kyrkan listan över psykisk ohälsa
Psykisk hälsa • Kyrkoherdar, präster och diakoner hör till de yrkesgrupper som löper allra störst risk att bli sjukskrivna för stress och utmattning. Det visar bland annat en studie från Försäkringskassan. Godhetskultur och svårigheter att sätta gränser är en del av förklaringen.
-
Sju sätt att undvika perfektionsfällan
Så gör du • Att vara ambitiös och noggrann ska inte förväxlas med att vara perfektionist. Perfektionister ställer orimligt höga krav på sig själva vilket ökar risken för utmattning och depression, enligt den brittiske socialpsykologen Thomas Curran som skrivit en bok om perfektionism.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.
-
Stress bakom många olyckor
Arbetsmiljöarbete • Varje år dör över 700 svenskar på grund av brister i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, enligt forskaren Rachael Berglund vid Mälardalens universitet.