Smärta och machokultur bakom självmord i byggbranschen
Publicerat 23 september 2024
Självmord bland byggnadsarbetare sker ofta oväntat och är mer vanligt än i andra yrken. En ny studie från Göteborgs universitet pekar på kopplingar mellan arbetsrelaterad smärta och psykisk ohälsa.
Självmord inom byggbranschen är ett allvarligt problem där självmorden kan komma som en chock för både kollegor och chefer.
Byggnadsarbetare löper en betydligt högre risk för suicid än många andra yrkesgrupper. Forskning har visat att manliga byggnadsarbetare i Sverige har upp till 50 procent högre risk att ta sitt liv, och siffrorna är ännu högre i länder som Storbritannien och USA.
En ny studie från Göteborgs universitet, ledd av docent Kristina Aurelius, har undersökt möjliga orsaker bakom detta. Genom intervjuer med 43 byggnadsarbetare, fackrepresentanter och chefer framkommer att höga fysiska och psykiska krav, arbetsrelaterad smärta och en machokultur upplevs bidra till ökad psykisk ohälsa.
– Olika faktorer i arbetsmiljön kan öka risken för psykisk ohälsa, exempelvis höga krav och bristande kontroll. Vår studie visade att deltagarna upplevde att den tuffa arbetsmiljön påverkade deras psykiska hälsa negativt, säger Kristina Aurelius.
Svårt att visa sårbarhet
Studien visar att självmord kan upplevas som plötsliga och oväntade.
– De som hade upplevt suicid på arbetsplatsen beskrev det som chockerande, och många beskrev att de inte hade sett några varningstecken.
En viktig faktor som studien pekar på är machokulturen som kan råda på arbetsplatser inom byggbranschen. Det kan vara svårt för arbetare att visa sårbarhet eller prata om psykisk ohälsa, och det verkar som att många drar sig för att söka hjälp.
– I vår studie fanns många beskrivningar av en machokultur där det var svårt att visa att man inte mår psykiskt bra. Det ingick inte i den sociala mallen att visa sårbarhet, säger Kristina Aurelius.
Samtidigt lyfter studien fram positiva exempel på chefer som varit empatiska och stöttande.
– En chef beskrev hur alla i hans grupp fick ett antal fria besök hos psykolog vid behov, och att han själv hade haft hjälp av detta. Det är viktigt att chefer och arbetsgivare lär sig att se tecken på psykisk ohälsa och vågar prata om det.
Långvarig smärta psykiskt nedbrytande
Studien stödjer tidigare forskning som visat att arbetsrelaterad smärta kan vara en bidragande faktor till självmord, och deltagarna beskriver hur långvarig smärta ofta leder till psykisk ohälsa.
– Långvarig smärta kan vara väldigt nedbrytande psykiskt, konstaterar Kristina Aurelius.
Studiens resultat pekar på att det kan krävas bättre rutiner på arbetsplatserna och minskad stigmatisering kring psykisk ohälsa. Kristina Aurelius lyfter fram det australiensiska programmet MATES, som erbjuder stöd och utbildning för att förebygga självmord i mansdominerade branscher såsom byggbranschen.
– Det är viktigt med låga trösklar för att söka hjälp, betonar hon.
Hit kan du vända dig
Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du är inte ensam.
Henrik Lenngren
Mer om Psykisk hälsa
-
Stressrelaterade sjukskrivningar högst bland småbarnsföräldrar
Psykisk hälsa • Antalet personer som är sjukskrivna på grund av stress fortsätter öka och har nått rekordnivåer under 2024. Främst är det mammor i åldern 30–39 år som drabbas.
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Chefers attityder till psykisk ohälsa påverkar möjligheten till stöd
Psykisk hälsa • Den som drabbas av depression, utmattning eller ångest har större möjligheter att få stöd på arbetsplatsen om chefen har en öppen och förstående attityd.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
En stöttande chef minskar risken för mobbning
Mobbning • Att känna sig trygg med sin närmsta chef minskar risken att utsättas för mobbning. Det gäller även om arbetsklimatet generellt sett är dåligt, enligt ett nyligen avslutat nordiskt forskningsprojekt.
-
Hot och våld i skolan - det går att vända trenden
Hot och våld • De senaste tio åren har anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan fördubblats. Men det finns också skolor som lyckats vända trenden. Några av framgångsfaktorerna har varit tydliga strategier och kollegialt stöd.
-
Vågar du säga förlåt på jobbet?
Arbetsklimat • Vi borde bli bättre på att säga förlåt på jobbet, enligt organisationspsykologen Anna Derwinger Hallberg. En förlåtande kultur är bra för relationerna.