Hoppa till huvudinnehållet
Psykisk hälsa

Smärta och machokultur bakom självmord i byggbranschen

Självmord bland byggnadsarbetare sker ofta oväntat och är mer vanligt än i andra yrken. En ny studie från Göteborgs universitet pekar på kopplingar mellan arbetsrelaterad smärta och psykisk ohälsa.

Självmord inom byggbranschen är ett allvarligt problem där självmorden kan komma som en chock för både kollegor och chefer.

Byggnadsarbetare löper en betydligt högre risk för suicid än många andra yrkesgrupper. Forskning har visat att manliga byggnadsarbetare i Sverige har upp till 50 procent högre risk att ta sitt liv, och siffrorna är ännu högre i länder som Storbritannien och USA.

En ny studie från Göteborgs universitet, ledd av docent Kristina Aurelius, har undersökt möjliga orsaker bakom detta. Genom intervjuer med 43 byggnadsarbetare, fackrepresentanter och chefer framkommer att höga fysiska och psykiska krav, arbetsrelaterad smärta och en machokultur upplevs bidra till ökad psykisk ohälsa.

Kristina Aurelius, Göteborgs universitet
Kristina Aurelius
Bild: Göteborgs universitet

– Olika faktorer i arbetsmiljön kan öka risken för psykisk ohälsa, exempelvis höga krav och bristande kontroll. Vår studie visade att deltagarna upplevde att den tuffa arbetsmiljön påverkade deras psykiska hälsa negativt, säger Kristina Aurelius.

Svårt att visa sårbarhet

Studien visar att självmord kan upplevas som plötsliga och oväntade.

– De som hade upplevt suicid på arbetsplatsen beskrev det som chockerande, och många beskrev att de inte hade sett några varningstecken.

En viktig faktor som studien pekar på är machokulturen som kan råda på arbetsplatser inom byggbranschen. Det kan vara svårt för arbetare att visa sårbarhet eller prata om psykisk ohälsa, och det verkar som att många drar sig för att söka hjälp.

– I vår studie fanns många beskrivningar av en machokultur där det var svårt att visa att man inte mår psykiskt bra. Det ingick inte i den sociala mallen att visa sårbarhet, säger Kristina Aurelius.

Samtidigt lyfter studien fram positiva exempel på chefer som varit empatiska och stöttande.

– En chef beskrev hur alla i hans grupp fick ett antal fria besök hos psykolog vid behov, och att han själv hade haft hjälp av detta. Det är viktigt att chefer och arbetsgivare lär sig att se tecken på psykisk ohälsa och vågar prata om det.

Långvarig smärta psykiskt nedbrytande

Studien stödjer tidigare forskning som visat att arbetsrelaterad smärta kan vara en bidragande faktor till självmord, och deltagarna beskriver hur långvarig smärta ofta leder till psykisk ohälsa.

– Långvarig smärta kan vara väldigt nedbrytande psykiskt, konstaterar Kristina Aurelius. 

Studiens resultat pekar på att det kan krävas bättre rutiner på arbetsplatserna och minskad stigmatisering kring psykisk ohälsa. Kristina Aurelius lyfter fram det australiensiska programmet MATES, som erbjuder stöd och utbildning för att förebygga självmord i mansdominerade branscher såsom byggbranschen.

– Det är viktigt med låga trösklar för att söka hjälp, betonar hon.

HJÄLP

Hit kan du vända dig

Om du har självmordstankar ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Självmordstankar är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du är inte ensam.

Här finns hjälp att få

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Psykisk hälsa

Senaste om Forskning