Hoppa till huvudinnehållet
Två kvinnor jobbar på ett utomhuskontor

Friluftskontoret Fredriksdal i Helsingborg erbjuder 11 mobila arbetsplatser och 5 fasta platser uppmonterade för individuellt arbete. Friluftskontoret är en satsning som Fredriksdal museer och trädgårdar gör. Fredriksdals museer och trädgårdar är ett besöksmål inom Helsingborgs museum som är en del av Helsingborgs stad.

Bild: Catharina Nilsson

Kontor

Utomhusjobb ger återhämtning

Att komma tillbaka till kontoret efter semestern då många njutit av utevistelse i naturen kan kännas motigt. Men kontorsarbete behöver inte vara synonymt med att sitta inne framför en skärm, enligt Charlotte Petersson Troije som skrivit världens första avhandling om utomhuskontor.

Att jobba utomhus har många positiva hälsoeffekter enligt forskaren Charlotte Petersson Troije vid Malmö universitet.

– De jag intervjuat upplever att de får energi och att de blir gladare, piggare och samtidigt lugnare. Dessutom upplever de en avstressande effekt. Trots att de jobbar tycks utomhusvistelsen ge återhämtning för hjärnan.

Charlotte Petersson Troije, forskare vid Malmö universitet.
Charlotte Petersson Troije har skrivit en avhandling om utomhuskontor vid Mälardalens universitet. I dag är hon verksam vid Malmö universitet.
Bild: Gitte Knutson

Charlotte Petersson Troije började intressera sig för utomhuskontor redan 2010. Sedan dess har mycket hänt. Idén har bland annat testats av tjänstemän i Malmö stad genom projektet ”Stickut Malmö” och omsatts i praktiken genom olika former av utomhuskontor som friluftskontoret på Fredriksdal i Helsingborg och fastighetsbolaget Castellums "Work out". Avhandlingen ”Turning Work Inside Out. Exploring Outdoor Office Work”, som hon skrev vid Mälardalens universitet, bygger på djupintervjuer med deltagare i ”Stickut” samt med människor som gjort det till en vana att förlägga en del av arbetet utomhus.

Enligt Charlotte Petersson Troije är arbetsuppgifter som innebär planering, problemlösning och reflektion extra lämpade att ta med sig ut. En annan arbetsuppgift som passar bra utomhus är möten.

Håll det enkelt

– Det är ett genomgående tema i mina intervjuer att de som tar med sig möten ut upplever en massa positiva effekter av det. Det blir lättare att prata om svåra saker och det är också positivt för dynamiken och kreativiteten i teamet.

Ett budgetmöte där exakthet är viktigt och där man ska titta på Excelfiler tillsammans kanske inte lämpar sig för ett utomhusmöte. Men i övrigt tycker Charlotte Petersson Troije inte att man ska låta sig stoppas av teknikfrågor. Hennes råd är att hålla utomhusmöten så enkla som möjligt.

– Det är lätt att vi tänker att vi måste ta med datorn för att kunna anteckna. Men fler och fler upptäcker att det fungerar med penna och papper eller röstmemo på mobilen.

Normer och ledarskap

Men även om många tjänstemän har flexibla jobb där utomhusarbete skulle vara möjligt en del av dagen, är det få som utnyttjar möjligheten. Ett hinder kan vara närmiljön. Det behövs en miljö som känns trygg och där det finns någon typ av grönyta. Men det största hindret handlar om normer, värderingar och ledarskap enligt Charlotte Petersson Troije

– Att vistas utomhus är kopplat till fritid och paus. Oavsett hur aktivt man jobbar ute så kan det uppfattas som lite oseriöst och många känner skuld i någon mån om de jobbar utomhus och inte är synliga vid sin skärm. Organisationskulturen och ledarskapet spelar stor roll här.

För att utomhusarbete ska bli av krävs mod att använda den autonomi man har och utmana de normer som finns kring vad som räknas som arbete, enligt Charlotte Petersson Troije. Något som inte varit självklart ens för henne. Men i dag är dagliga promenader något hon inte skulle vilja vara utan.

– Jag brukar kalla det att ta en tankegång. Att vara ute en stund kan verkligen göra hela arbetsdagen.

Framöver vill Charlotte Petersson Troije utvidga sin forskning till att även handla om vilka möjligheter det finns för fler yrkesgrupper än tjänstemän på kontor att komma ut under arbetsdagen.

TIPS

Så kommer du igång med utomhusarbete

  • Se möjligheten För att det ska bli av att gå ut behöver du planera för det. Idéarbete, planeringsmöten och reflektion är exempel på aktiviteter som kan göras utomhus.
  • Våga testa! Många tänker att det är lätt att bli distraherad på en annan plats än kontoret. Men Charlotte Petersson Troijes studier visar att utomhusarbete i själva verket är ett sätt att hitta fokus och koncentration. För att veta vad som fungerar för dig måste du pröva dig fram och testa.
  • Prata med din chef Om du har ett flexibelt jobb har du ofta stor frihet när det gäller var och hur ditt arbete ska utföras. Förankra med din chef och berätta hur du skulle vilja jobba så ökar möjligheten att du vågar utmana invanda normer kring arbete på kontor.
  • Klä dig efter väder På fritiden är vi betydligt mer benägna att inte låta oss hindras av vädret. Med ett regnställ går ett promenadmöte bra att utföra trots lite regn och rusk.
bild på Marianne Zetterblom

Marianne Zetterblom

Mer om Kontor

Senaste om Forskning