Hoppa till huvudinnehållet
Stress

Helhetsgrepp behövs för att minska stress

Ett träningskort räcker inte. För att skapa en hållbar arbetsmiljö och minska stressen måste arbetsgivare ta ett helhetsgrepp om arbetsmiljön. Det visar ny forskning från Högskolan i Skövde.

Varje år dör omkring 700 personer i Sverige av stressrelaterade sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke. Besöksnäringen är en bransch som ofta präglas av både fysisk och psykisk stress. Långa arbetstider, höga krav på emotionellt engagemang och ständig interaktion med kunder gör det svårt för anställda att hantera sin arbetsbelastning.

I en ny studie har forskare vid Högskolan i Skövde undersökt vad som gör de anställda inom besöksnäringen stressade, hur de hanterar stress och vilket stöd arbetsgivarna erbjuder för att minska stressen. En av de största insikterna från forskningen är att stressen inte kan hanteras genom enstaka insatser.

Danilo Brozović
Bild: Privat

– Stress orsakas av en kombination av faktorer – individuella, kollegiala, chefsrelaterade och organisatoriska. Att höja friskvårdsersättningen hjälper till exempel föga om arbetsplatsen präglas av dålig kollegialitet, säger Danilo Brozović, lektor i företagsekonomi och en av forskarna bakom studien.

Han förklarar att många arbetsgivare hittills fokuserat på enstaka åtgärder, som att förbättra ledarskap eller skapa bättre balans mellan arbete och privatliv. Problemet är att sådana insatser ofta saknar långsiktig effekt.

– Det är som att försöka släcka en skogsbrand med några hinkar vatten. För att minska stress krävs ett systematiskt och koordinerat arbete där man angriper problemet på tre nivåer: individ-, chefs- och organisationsnivå.

Därför är chefens roll så viktig

I studien framkom att chefer spelar en viktig roll för att minska medarbetares stress. Förutom att agera rättvist och kommunicera tydligt behöver chefen också kunna identifiera tecken på stress och ta itu med orsakerna.

– En chef ska vara rättvis och tillmötesgående, öppen för att både ge och ta emot konstruktiv kritik samt kommunicera tydligt. Det bidrar till att skapa en trygg och inkluderande arbetsmiljö.

Betonar vikten av helhetstänk

Men hur kan små företag med begränsade resurser hantera stress? Enligt Danilo Brozović kan det vara en fördel att inte ha så många medarbetare.

– I små företag med 20–30 anställda är organisationen ofta platt och cheferna tillgängliga. Det beskrivs ofta som att arbetsplatsen känns som en familj, och helhetsperspektivet finns där, även om det inte alltid är medvetet.

Forskningen är inriktad på besöksnäringen, men resultaten kan tillämpas på flera branscher. Enligt Danilo Brozović är detaljhandeln en av de mest stressutsatta sektorerna, inte minst på grund av tuffare kundbeteenden.

– Jag talade nyligen med en HR-chef som berättade om unga kvinnor som arbetar i butik och blivit utsatta för sexuella trakasserier från kunder. Det är oacceptabelt och något vi vill studera närmare, säger han och tillägger att han arbetar med en ny forskningsansökan om just detta ämne.

Danilo Brozović betonar vikten av att arbetsgivare har ett helhetstänk:

– Alla nivåer i organisationen måste samverka. Anställda, chefer och organisationen som helhet behöver resurser och stöd för att hantera stress. Bara då kan vi skapa hållbara arbetsmiljöer.

bild på Henrik Lenngren

Henrik Lenngren

Mer om Stress

Senaste om Forskning