Hoppa till huvudinnehållet

Forskare på Karolinska institutet har bland annat tittat på vilka riskfaktorer som finns när det gäller det psykiska måendet i unga år.

Bild: istock

Psykisk hälsa

Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet

Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.

Porträtt av Jurgita Narusyte, Karolinska Institutet
Jurgita Narusyte, Karolinska Institutet
Bild: Annika Evolahti

– Sjukskrivningar är ungefär dubbelt så vanligt i den här gruppen jämfört med de som inte haft psykiska hälsoproblem, säger Jurgita Narusyte, docent och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.

Men det är inte alla som fortsätter ha sämre hälsa.

– Ser man mer detaljerat så är det cirka 70 procent i den här gruppen som mår bra och har låg nivå av sjukskrivningar. Det är en liten grupp som sticker ut. De har haft förhöjda nivåer av sjukskrivning redan tidigt i vuxenlivet som sedan ökat och hos en väldigt liten grupp ökade det kraftigt.

Kan leda till återkommande besvär

I projektet har fokus legat på unga privatanställda som upplevt psykiska besvär som depression och ångest innan de blev vuxna.

– Mår man dåligt som ung ger det en viss sårbarhet och kan leda till återkommande besvär, det blir något som kastar långa skuggor över livet.

Forskarna har även tittat på vilka riskfaktorer som finns när det gäller det psykiska måendet i unga år. Ihållande ohälsa under uppväxten är en och låg utbildningsnivå en annan. Bland de som drabbas finns framför allt kvinnor.

Faktorer utanför familjen viktigare

En annan fråga är hur uppväxtmiljö och ärftliga faktorer spelar in. Ett sätt att undersöka det har varit att studera tvillingar.

– Eftersom vi har data insamlade för tvillingar hade vi möjlighet att undersöka betydelsen av familjerelaterade faktorer så som ärftlig sårbarhet och familjemiljö under uppväxten. Det vi kunde se från vårt material var att dessa faktorer bara verkade spela en liten roll. Det tyder på att faktorer utanför familjen är viktigare och dessa försöker vi identifiera i vår fortsatta forskning. 

Tanken är att resultatet från studien ska bidra till ökad medvetenhet bland arbetsgivare och kollegor när det gäller psykisk ohälsa bland unga anställda.

– Ett väl fungerande arbetsliv har en positiv inverkan på vårt mående även för personer som har psykiska hälsoproblem. Men det är ett komplext samspel mellan olika faktorer och vi behöver utförligare kunskap och bättre förståelse för hur vi når ett mer inkluderande och väl fungerande arbetsliv.

En viktig pusselbit för att hantera frågor om psykisk hälsa på arbetsplatsen är att medarbetarna upplever att det finns acceptans.

– Det ska vara en trygg miljö där man känner att man kan berätta och att det finns en acceptans på arbetsplatsen, säger Jurgita Narusyte.

FAKTA

Projektet ”Psykisk ohälsa i unga år och sjukfrånvaro bland privatanställda” är ett av åtta projekt som finansierats av Afa försäkring inom ramen för FoU-programmet ”Att leva och arbeta med psykisk ohälsa”.

bild på Anita Gullberg

Anita Gullberg

Mer om Psykisk hälsa

Senaste om Forskning