
Bild: istock
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Publicerat 22 april 2025
Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.

– Sjukskrivningar är ungefär dubbelt så vanligt i den här gruppen jämfört med de som inte haft psykiska hälsoproblem, säger Jurgita Narusyte, docent och forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet.
Men det är inte alla som fortsätter ha sämre hälsa.
– Ser man mer detaljerat så är det cirka 70 procent i den här gruppen som mår bra och har låg nivå av sjukskrivningar. Det är en liten grupp som sticker ut. De har haft förhöjda nivåer av sjukskrivning redan tidigt i vuxenlivet som sedan ökat och hos en väldigt liten grupp ökade det kraftigt.
Kan leda till återkommande besvär
I projektet har fokus legat på unga privatanställda som upplevt psykiska besvär som depression och ångest innan de blev vuxna.
– Mår man dåligt som ung ger det en viss sårbarhet och kan leda till återkommande besvär, det blir något som kastar långa skuggor över livet.
Forskarna har även tittat på vilka riskfaktorer som finns när det gäller det psykiska måendet i unga år. Ihållande ohälsa under uppväxten är en och låg utbildningsnivå en annan. Bland de som drabbas finns framför allt kvinnor.
Faktorer utanför familjen viktigare
En annan fråga är hur uppväxtmiljö och ärftliga faktorer spelar in. Ett sätt att undersöka det har varit att studera tvillingar.
– Eftersom vi har data insamlade för tvillingar hade vi möjlighet att undersöka betydelsen av familjerelaterade faktorer så som ärftlig sårbarhet och familjemiljö under uppväxten. Det vi kunde se från vårt material var att dessa faktorer bara verkade spela en liten roll. Det tyder på att faktorer utanför familjen är viktigare och dessa försöker vi identifiera i vår fortsatta forskning.
Tanken är att resultatet från studien ska bidra till ökad medvetenhet bland arbetsgivare och kollegor när det gäller psykisk ohälsa bland unga anställda.
– Ett väl fungerande arbetsliv har en positiv inverkan på vårt mående även för personer som har psykiska hälsoproblem. Men det är ett komplext samspel mellan olika faktorer och vi behöver utförligare kunskap och bättre förståelse för hur vi når ett mer inkluderande och väl fungerande arbetsliv.
En viktig pusselbit för att hantera frågor om psykisk hälsa på arbetsplatsen är att medarbetarna upplever att det finns acceptans.
– Det ska vara en trygg miljö där man känner att man kan berätta och att det finns en acceptans på arbetsplatsen, säger Jurgita Narusyte.
Projektet ”Psykisk ohälsa i unga år och sjukfrånvaro bland privatanställda” är ett av åtta projekt som finansierats av Afa försäkring inom ramen för FoU-programmet ”Att leva och arbeta med psykisk ohälsa”.

Anita Gullberg
Mer om Psykisk hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Bättre fokus – när någon sitter bredvid
Må bra • Har du lättare att fokusera när någon sitter bredvid dig? Då är du inte ensam. Body double-metoden har lyfts fram som ett sätt att skärpa koncentrationen – men fungerar det verkligen?
-
Hotellpersonal lär sig bemöta människor i kris
Psykisk hälsa • Hotellpersonal kan spela en viktig roll för att förhindra självmord. På Clarion hotel Örebro deltar personalen i ett projekt för suicidprevention.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Forskning
-
Nytt test avslöjar tidiga tecken på utmattning
Stress • Burnout Assessment Tool visar tidiga varningssignaler på stress och utmattning – med hjälp av en enkel trafikljusmodell. Testet är framtaget tillsammans med forskare från flera olika länder.
-
AI-chefer sprider sig snabbt
AI • Algoritmisk arbetsledning, där digital teknik används för att övervaka och effektivisera arbetet, är ett nytt fenomen som snabbt fått mycket stor spridning.
-
Chefer får lära sig strategier för återhämtning
Återhämtning • Återhämtning under och mellan arbetspassen minskar stressen och förbättrar sömnen enligt en studie av sjuksköterskor. Nu ska forskarna gå vidare och hjälpa första linjens chefer i vården att stärka sina möjligheter till återhämtning.