Hoppa till huvudinnehållet

Psykologen Hanna Irehill har forskat på unga chefers situation och mående på jobbet.

Bild: Malin Grönborg

Chef

Unga chefer mår sämre på jobbet

Unga chefer inom privat sektorn upplever en betydligt sämre arbetsmiljö och välmående jämfört med sina äldre kollegor, visar en ny avhandling. Psykologen Hanna Irehill har undersökt varför det ser ut så och vad unga chefer behöver för att trivas och utvecklas i sin roll.  

Både forskare och arbetsgivare behöver ta större hänsyn till ålder när det gäller chefers arbetsmiljö och ledarskap. Det menar Hanna Irehill, legitimerad psykolog och doktorand vid Institutionen för psykologi, Umeå universitet. I sin avhandling har hon satt just unga chefers situation under luppen.

– Det finns få unga chefer i Sverige och rapporter indikerar att de vi har överväger att sluta på grund av dålig arbetsmiljö. Vi behöver veta vad unga chefer behöver för att ge dem en god start och öka sannolikheten att de vill vara kvar i chefsrollen, säger Hanna Irehill.

Läs också: "Skapa bra förutsättningar för unga chefer"

I sin avhandling har hon kombinerat en nationell enkätstudie med djupgående intervjuer. Resultaten pekar på flera utmaningar. Unga chefer upplever sin arbetsmiljö som sämre än sina äldre chefskollegor, med högre känslomässiga krav, mindre organisatoriskt stöd och en otydlighet i vad chefsrollen innebär. 

– Unga chefer skattar även sin hälsa sämre i form av högre grad av utmattning och lägre vitalitet jämfört med äldre chefer, säger Hanna Irehill.

Unga chefer brottas även med åldersrelaterade stereotyper av hur en chef ska vara, lite äldre och mer erfaren. Många möter detta med att arbeta mer och hårdare för att bevisa sitt värde. 

– Att förhålla sig till och forma sin identitet i rollen som chef blir därför en utmaning och unga chefer får testa olika vägar fram för att bli accepterade i chefsrollen, säger Hanna Irehill.

Unga kvinnliga chefer mår sämst

Det fanns också tydliga könsskillnader i resultatet. Unga kvinnliga chefer upplevde mindre inflytande och stöd och skattade sin hälsa sämre än sina manliga chefskollegor i samma ålder. Hanna Irehill menar att resultaten sammantaget visar på potentiella riskfaktorer för att unga generellt, och specifikt unga kvinnor, ska trivas och vilja utvecklas i chefsrollen. 

För att stärka unga chefers utveckling är en viktig grundpelare att våga tro på dem och inte väljer bort dem på grund av låg ålder. Det är också viktigt med ett strukturerat och långsiktigt stöd, till exempel genom mentorskap, en utökad introduktion eller kontinuerliga kontakt med närmaste chef. Det finns även behov av att skapa tydligare riktlinjer för vad chefsrollen innebär och vilka krav den medför och att stötta de unga cheferna att prioritera vad som är viktigt. 

För att säkerställa en god arbetsmiljö kan unga chefer behöva extra stöd med att balansera krav och resurser, gärna specifikt stöd i svåra frågor kopplat till chefsrollen, till exempel personalfrågor.  

– Fråga de unga cheferna vad de behöver i just den specifika kontexten och hitta tillsammans en rimlig nivå vad gäller att erbjuda utvecklingsmöjligheter och att se till att de mår bra och inte jobbar för mycket, säger Hanna Irehill.

Om stödet brister ser hon en risk att unga väljer bort chefsyrket som karriärväg, vilket kan få stora konsekvenser.

– Med tanke på demografiska förändringar kan det då bli svårt att säkerställa framtidens behov av chefer.  

bild på Katharina Hedström

Katharina Hedström

Mer om Chef

Senaste om Forskning