Bild: iStockphoto
Dålig hygien drabbar badpersonal
Publicerat 13 januari 2016
Såväl anställda som besökare i badhus och simhallar påverkas av kloraminer i luften. De vanligaste besvären är irritation i ögon och luftvägar. Om man redan lider av astma kan den bli sämre. Det visar en ny kunskapssammanställning från Arbetsmiljöverket.
I simhallar används olika typer av desinficerande ämnen som till exempel natrium- eller hypoklorit för att hålla bassängvattnet rent. Ju mer förorenat vattnet blir desto högre koncentration av klor krävs.
– Vi har försökt få en bild av vilka hälsoeffekter det får för de som jobbar på badhus. De vanligaste besvären är irritationer i ögon och luftvägar samt en försämring av astmatiska besvär, konstaterar Kåre Eriksson vid Umeå universitet.
Han har tillsammans med Pål Graff vid Universitetssjukhuset i Örebro samt Sandra Johannesson och Gunilla Wastensson vid Göteborgs universitet läst och sammanfattat 35 vetenskapliga artiklar som publicerats inom området.
Resultatet visar att de halter de drabbade hade exponerats för har legat mellan 0,2 – 0,6 milligram per kubikmeter. Detta kan ställas i relation till WHO:s föreslagna referensvärde motsvarande 0,5 m milligram.
– I dagsläget finns det inget yrkeshygieniskt gränsvärde i Sverige, men eftersom kloraminer bildas genom att hypoklorit reagerar med kväveinnehållande ämnen i badvattnet, som till exempel urin, saliv och hudflagor så det är mycket viktigt att se till att besökarna duschar ordentligt innan de badar. En kontinuerlig tillförsel av rent vatten år också bra för att minska halten av kväveinnehållande föreningar i bassängvattnet, och detta måste kompletteras med en väl fungerande ventilation.
Modet att ha kalsonger under badbyxorna gör också att vattnet förorenas. Kåre Eriksson uppskattar att det finns cirka 2 000 anställda som berörs av kloraminer och till det kommer alla besökare, som även de har noterat liknande symptom som anställda vid badhus och simhallar rapporterat.
Bör man som besökare rent av vara restriktiv med att vistas för länge i simhallar och badhus?
– En svår fråga, men om man är känslig för luftvägsirriterande ämnen bör man kanske inte bada i badhus varje vecka, utan högst någon gång per månad.
Peter Fredriksson
Mer om Allergier
-
Handsprit skonsammare än tvål
Allergier • Den som behöver tvätta händerna ofta på jobbet eller lätt blir torr om dem bör undvika tvål och vatten och satsa på handsprit i stället.
-
Mjöldammsallergi tvingar bagare att byta yrke
Allergier • Fettisdagen innebär bråda tider för landets bagare. Men det är viktigt att hantera mjöl rätt eftersom mjöldammsallergier tvingar bagare att byta yrke.
-
Handeksem orsakar stort lidande
Allergier • Arbetsmiljön är den största riskfaktorn för att utveckla handeksem. Så här tar du hand om dina händer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.