Alkohol för att passa in
Publicerat 26 februari 2016
Bara hälften av alla anställda i Sverige vet vad deras arbetsgivare har för syn på alkohol i jobbsammanhang. Samtidigt känner många förväntningar på att de ska dricka på fester eller konferenser. Det visar en ny rapport från IQ-initiativet.
Omkring 400 000 personer i Sverige bedöms ha en riskabelt hög alkoholkonsumtion. Det har stor betydelse för arbetslivet, inte minst när det gäller produktivitet och säkerhet. Dessutom gör det att alkoholkultur på jobbet får allt mer uppmärksamhet.
– I rapporten anger nästan 7 av 10 att de varit på jobbtillställningar där de tycker att det druckits för mycket. 6 av 10 säger också att de haft en kollega som de tycker dricker för mycket, säger Magnus Jägerskog, vd för IQ-initiativet som är ett dotterbolag till Systembolaget med uppdrag att informera om alkoholens skadliga effekter.
Den allmänna uppfattningen att alkohol är positivt för sammanhållningen på jobbet, är tveksam enligt rapporten. Hela 8 av 10 av de tillfrågade anser inte att alkohol är viktigt för att skapa teamkänsla vid till exempel julbord och konferenser. Men drygt hälften upplever att det finns en förväntan bland arbetskamraterna att de ska dricka alkohol.
– Många arbetsgivare behöver prioritera de här frågorna högre. Bland annat när det gäller förankring av deras alkoholpolicy. Undersökningen visar att endast hälften av de anställda har tagit del av innehållet, säger Magnus Jägerskog.
Som chef kan riskerna med alkohol vara större än bland övriga anställda. Chefer är oftare med i sammanhang där alkohol serveras. I undersökningen svarar chefer i större utsträckning att de har druckit för att passa in samt att de haft kolleger som druckit för mycket. Om chefen har en tillåtande inställning till alkohol på arbetsplatsen är det sannolikt att det dessutom påverkar de anställdas inställning.
– Genom att jobba aktivt med att förebygga alkoholrelaterade problem minskar inte bara risken för att enskilda personer far illa, det skapar även en bättre arbetsmiljö och en högre produktivitet, säger Magnus Jägerskog, vd på IQ-initiativet som är ett dotterbolag till Systembolaget
Undersökningen bygger på 2023 svar och har genomförts av TNS Sifo. I rapporten finns även ett antal råd till arbetsgivare om alkohol på jobbet.
Ladda ner rapporten " Alkohol på jobbet – en hederssak?"
Peter Rehnfeldt
Mer om Alkohol och droger
-
Tips till chefen för en lyckad sommarfest
Alkohol och droger • På många arbetsplatser är det dags för sommarfest. Men vad ska du som chef tänka på så att festen blir lyckad och inte urartar på grund av alkohol? Mojtaba Ghodsi, vd på Systembolagets dotterbolag IQ, tipsar.
-
Chefer har svårt att varva ner
Stress • Svenska chefer har generellt bättre hälsa än sina medarbetare. Samtidigt har de svårare att koppla av och dricker oftare alkohol än sina medarbetare.
-
Symtom på skadligt bruk misstolkas som stress
Alkohol och droger • Organisationer som vill motverka riskbruk av alkohol bör rikta sina insatser mot hela arbetsgruppen snarare än att satsa allt på de individer som redan har problem.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.