Bild: iStock photo
Mobilapp ska ge bättre sömn
Publicerat 11 januari 2016
En ny mobilapp ska testas för att ge bättre nattsömn. Syftet är att visa hur hälsan påverkas av hur vi sover. Användarna får statistik och råd om hur de kan sova – och må – bättre.
Flera forskningsstudier visar att nattsömnen överlag har minskat de senaste åren.
– Samtidigt är vi alltid tillgängliga via datorer och telefoner. Skärmljuset sänker nivån på sömnhormonet melatonin vilket påverkar hälsan negativt på flera sätt, säger Christian Benedict, forskare vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.
Den nya appen som ska testas nästa år ska främst bidra till att öka medvetenheten om sömnens betydelse och tydligt visa hur sömnvanorna ser ut.
– Genom att mata in uppgifter får du en bra överblick. Dessutom ger appen feedback med råd och synpunkter – eller uppmuntran, säger Christian Benedict.
Appen testas på två grupper med 100 studenter vardera. Den ena gruppen använder appen, lämnar blodprov och gör reaktionstester. Den andra gruppen använder inte appen och har en jämförande funktion.
– Om man lider av sömnapné, insomningssvårigheter eller andra sömnstörningar ger en app självklart inte tillräckligt stöd. Då bör man vända sig till en läkare. Då går det inte heller att vara med i studien, säger Christian Benedict.
Under 2016 eller i början av 2017 beräknas studien vara klar. Förutom att då ha underlag för att kunna utveckla appens praktiska funktioner, ska resultaten visa om uppmärksamhet på sömnen kan bidra till ändrade sömnvanor och bättre hälsa.
Christian Benedict ser ingen motsättning i att använda mobiler för att hantera sömnproblem, trots att de kan vara en orsak till att många sover dåligt.
– Med appen ger de istället strategier för att förbättra sömnkvaliteten, säger han.
Peter Rehnfeldt
Mer om Verktyg och produkter
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Företagshälsovården får uppdaterade riktlinjer
Verktyg och produkter • Snart finns uppdaterade riktlinjer som hjälper företagshälsovården att ge sina patienter råd och behandling som baseras på beprövad forskning.
-
Robotdjur i vården ställer nya krav på personalen
Arbetsmiljöarbete • Robotdjur blir allt vanligare inom demensvården. De hjälper till att dämpa oro och stimulerar till samtal. Men de kan också skapa etiska dilemman för personalen som inte får ljuga för de boende.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.