Musik – rena medicinen
Publicerat 7 december 2016
Musik är inte bara underhållning och njutning i stunden. Den kan faktiskt vara rena mirakelkuren för både kropp och själ. Men det är också så att alla inte gillar samma musik, och det som hjälper den ene kan stjälpa den andre. Så på med hörlurarna och bli frisk och stark.
Att musik kan ha välgörande krafter har människan vetat länge och i dag hopar sig de vetenskapliga bevisen för att musiken faktiskt har en positiv effekt på oss. Ibland är den rena medicinen. Inom sjuk- och hälsovården använder man numera ofta musik som ett inslag i olika sjukdomsbehandlingar, som exempelvis att sänka blodtryck, lindra smärta, minska läkemedelsanvändning, bekämpa cancer, och att behandla ångest och psykiska sjukdomar.
Det är framför allt musikens avstressande påverkan som är nyckeln till många av de positiva effekterna på vår hälsa. Stress försämrar vårt immunsystem som arbetar mot infektioner och bromsar inflammationer som bidrar till exempelvis åderförkalkning, depression och reumatiska sjukdomar.
Hur kan det då komma sig att musiken påverkas oss så mycket? Forskarna tror att en förklaring är att vår kropp också har en inneboende rytm – vår andning, våra hjärtslag och många andra kroppsfunktioner pulserar – och att kroppen "rättar in sig" efter musikens rytm. På så vis kan lugn musik väldigt snabbt få ner andningen och pulsen och därmed stressnivåerna. Studier har visat att musik minskar oro och stress lika bra eller bättre än exempelvis medicin och traditionella avslappningsövningar.
På samma sätt kan faktiskt kroppen öka sin aktivitet med snabb och hård musik. Trummor och hornstötar eggade förr soldater i fältslag och i dag är det vanligt att soldater lyssnar på hårdrock innan en strid för att varva upp sinne och kropp. Även i fredligare sammanhang kan fartfylld musik göra att vi springer snabbare och lyfter mer på gymmet.
Ofta har Mozart används som exempel på musik som lämpar sig för att minska stress och förbättra hälsan. Man har talat om "Mozarteffekten". Men i dag anser de flesta forskare att det är helt subjektivt och individuellt vad man ska lyssna på.
Först och främst handlar det om att välja musik som du gillar. Lyssnar du mycket på musik får du ofta en god känsla för vilken typ av musik som piggar upp just dig, vad som lugnar dig, vad som hjälper dig att fokusera på en uppgift eller något annat.
De här kunskaperna skulle kunna användas mycket mer på våra arbetsplatser för att förbättra välbefinnandet. Men det är viktigt att alla får välja sin egen musik. Vad som kan fungera stimulerande för en person kanske vara direkt irriterande för någon annan. Och vissa kanske inte vill lyssna alls. Att ge personalen hörlurar är en lösning.
Det är heller inte alla arbetsplatser där man kan jobba och lyssna på musik samtidigt. Då kan musikpauser vara lösningen. Att gå undan och lyssna på några låtar man gillar kan ge ny energi eller lite lugn och ro.
Det allra bästa, menar många, är att sjunga eller spela själv. Musik behöver inte vara vackert eller felfritt. Det handlar om att förmedla känslor. Så sjung i duschen eller i bilen, eller var som helst.
Sju positiva effekter av musik
Lugnande De flesta studier som undersökt saken visar att musik, särskilt lugn musik, tydligt sänker halten av stresshormonet kortisol. Även blodtryck, hjärtats hastighet och andningshastigheten sänks av musik vi tycker om.
Inflammationsdämpande Inflammationer är inblandade i en rad olika sjukdomar, från depression till åderförkalkning, och att lyssna till eller själv utöva musik minskar tydligt dessa inflammationer.
Mot infektioner Vi vet att kortisol trycker ner de processer i immunförsvaret där kroppen reagerar mot infektioner. När stress släpper och kortisolhalter sjunker förbättras därför vårt försvar. När vi lyssnar på musik bildar vi också fler antikroppar av typen IgA, vilket skyddar mot infektioner. Det får immunförsvaret att öka produktionen av naturliga mördarceller, som bekämpar bakterier och kanske även cancerceller.
Kan lindra allergier Studier har visat att musik kan minska allergiska reaktioner mot exempelvis mat. Man har också sett att musik dämpar mängden av IgE-antikroppar inblandade i allergiska reaktioner mot latex.
Bättre humör Musiken går förbi förnuftsdelarna i hjärnan och går direkt till känslohjärnan. Hormonet oxytocin som frigörs av musik ger oss lugn och ro och lindrar smärta och oro. Musiken frigör också lyckohormonet endorfin, som höjer din fysiska förmåga och gör dig lycklig.
Lindrar smärta Smärta kan bli mindre obehaglig och intensiv när man får lyssna på musik. Musik har också visat sig ha en positiv effekt mot kroniska muskelsmärtor orsakade av fibromyalgi. Studier har också visat att musik kan minska användning av smärtstillande medicin med upp till 50 procent.
Får dig att träna hårdare Du följer omedvetet tempot i musiken när du tränar. I en studie föll träningsintensiteten när tempot sänktes i en låt utan att deltagarna visste om det. Tvärtom tränade de omedvetet hårdare när samma låt spelades upp med högre tempo.
Anders Kretz
Mer om Må bra
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Så slutar du ta jobbet så personligt
Må bra • Ligger du vaken och grubblar över något som hände på mötet eller läser du ofta in en kritisk underton i kommunikationen med kollegor? Att ta jobbet för personligt är vanligt, men det går att bryta mönstret.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Var femte känner sig ensam på jobbet
Arbetsklimat • Nästan 20 procent av alla anställda känner sig ensamma på jobbet. Problematiskt eftersom arbetsplatsen är avgörande för att främja sociala kontakter.
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.