Nytt verktyg ska minska skadligt damm
Publicerat 20 oktober 2016
Damm som innehåller kvartspartiklar är en arbetsmiljörisk på många arbetsplatser. IVL Svenska Miljöinstitutet har tillsammans med betongindustrin tagit fram ett verktyg som ska göra det lättare att bedöma riskerna med kvartsdamm.
För ett år sedan kom nya föreskrifter för kvartsdamm. En nyhet var att kravet på obligatoriska och återkommande mätningar togs bort. Företagen behöver inte längre själva göra mätningar utan kan använda sig av så kallade referensmätningar som gjorts på andra arbetsplatser.. Men att använda sig av andra företags mätningar för att uppskatta riskerna på den egna arbetsplatsen kan vara problematiskt, anser Ann-Beth Antonsson på IVL Svenska Miljöinstitutet.
– Man kan inte bara ta vilka mätningar som helst. Det kan råda helt andra förhållanden på den egna arbetsplatsen och det kan leda till att man underskattar den exponering som de anställda utsätts för, säger hon.
Ann-Beth Antonsson har lett ett projekt där IVL tillsammans med branschorganisationen Svensk Betong tagit fram ett verktyg som kan användas för att bedöma riskerna för skadlig exponering på den egna arbetsplatsen. Verktyget innehåller referensmätningar från företag i betongindustrin som ligger under gränsvärdet. Det innehåller också checklistor med åtgärder för att minska halterna av damm. Exempel på åtgärder kan vara mer effektiva städrutiner eller att man ser över sin processventilation.
– Åtgärderna är i fokus och det tycker vi är väldigt bra. Verktyget pekar ut vad man behöver göra för att minska halterna av skadligt damm istället för att man bara stirrar sig blind på mätningarna.
Ladda ner verktyget för användning av referensmätningar inom betongindustrin:
Utsatta yrkesgrupper
- Gruv- och stenindustrin
- Krossning och malning av sten
- Krossning och sortering av material från grustag
- Stålverk
- Gjuterier
- Porslinsfabrik och övrig keramisk industri
- Glas- och slipvarutillverkning
- Byggnadsämnesindustrin, exempelvis tillverkning av betong-, tegelbyggelement och takpapp
- Byggnads- och anläggningsverksamhet, bland annat tunneldrivning
- Slipning, borrning och bilning i betong

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Verktyg och produkter
-
Sant och falskt om mobilen
Verktyg och produkter • Ska man lägga mobilen i ris om man tappat den i vatten och är det sant att mobilen lyssnar på det du pratar om? Arbetsliv reder ut myter om mobilen – ett av våra allra mest använda arbetsverktyg.
-
Vanligt med robotdjur i äldrevården
Arbetsmiljöarbete • Över hälften av landets kommuner använder robotdjur i form av hundar och katter i äldrevården. Forskaren Sofia Thunberg har undersökt hur sällskapsrobotar tas emot av demenssjuka och hur de påverkar personalens arbetsvardag.
-
Företagshälsovården får uppdaterade riktlinjer
Verktyg och produkter • Snart finns uppdaterade riktlinjer som hjälper företagshälsovården att ge sina patienter råd och behandling som baseras på beprövad forskning.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.