Bild: iStock
Ögonfranslim saknar märkning
Publicerat 24 november 2016
Personer som drabbats av allergiska besvär efter att ha jobbat med ögonfransförlängning missar ofta att söka vård. Anledningen är att besvären ofta uppstår långt efteråt. Limmen som används är förrädiska eftersom de inte luktar och merparten saknar innehållsmärkning.
Ögonfransförlängning har blivit en allt vanligare kosmetisk behandling. Lösa ögonfransar, som oftast är syntetiska, fästs vid de naturliga med snabblim. Samtidigt har stylister de senaste åren blivit en ny patientgrupp på de arbets- och miljömedicinska klinikerna. De har haft symptom med kronisk nästäppa, rinnsnuva, astma och eksem.
Förklaringen är de lim som används i arbetet. De innehåller cyanoakrylat, som är känt för att orsaka allergiska besvär.
Arbets- och miljömedicin i Uppsala har de senaste åren haft tre fransstylister som patienter och svarat på telefonfrågor från ytterligare några. Men Helena Fornstedt, yrkeshygieniker, misstänker att inte alla som borde söka vård gör det. Många kopplar inte ihop symptomen med arbetet.
– Symtomen sitter i länge, och de kan också vara fördröjda och uppkomma flera timmar efter att exponeringen upphört. Symtomen är ofta kvar över hela helgen, eller en bit in på semestern när man är ledig.
Patienterna har till en början inte kopplat ihop sina symptom med att de utsatts för kemikalier på jobbet. En person trodde till exempel att hennes besvär berodde på att grannen i lägenheten bredvid hade skaffat katt.
Limmet är förrädiskt eftersom det inte luktar. Stylisterna, som i princip alltid är kvinnor, hanterar mycket små mängder lim, några 10-tals gram per år. Men samtidigt arbetar de flesta många timmar i sträck och har limmet nära näsan och munnen. Oftast jobbar de helt utan personlig skyddsutrustning, i lokaler som har dålig ventilation, eller ingen ventilation alls. Vissa arbetar till och med hemma i bostaden. Punktutsug är ovanligt.
Limmen omfattas av Arbetsmiljöverkets föreskrifter, vilket bland annat innebär krav på utbildning, skyddsåtgärder och i vissa fall medicinsk kontroll. Kunskapen om riskerna har börjat sprida sig, men många av de här unga kvinnorna vet fortfarande inte att kemikalierna kan vara hälsofarliga, menar Helena Fornstedt.
– Det är en otrolig skillnad jämfört med hur lim med samma innehåll används inom industrin, där det i regel finns en större riskmedvetenhet och ett annat säkerhetstänk, säger hon.
Alla lim som de arbets- och miljömedicinska har träffat på har dessutom saknat den märkning som de enligt lag ska ha, vilket klinikerna tipsat Kemikalieinspektionen om.
Det ska bland annat finnas uppgifter om vilka farliga ämnen som produkten innehåller, farosymboler och kontaktuppgifter till det säljande företaget i Sverige, sammanfattar Helena Fornstedt. Informationen ska vara på svenska. När stylisterna första gången köper limmet ska säljaren, utan uppmaning, skicka med ett så kallat säkerhetsdatablad med detaljerad information om produkten.
Kemikalieinspektionen har under året gjort en särskild tillsyn av firmor som importerar ögonfranslim och säljer det vidare. Ett tjugotal företag fick i våras brev med information om vilka krav regelverket ställer. Ett tiotal av dem inspekterades och inspektionerna ska fortsätta under nästa år.
De flesta företag vill göra rätt, anser Linnea Kanning, Kemikalieinspektionen. Vissa uppfyllde kraven från början, medan andra har agerat utifrån den information de fick från myndigheten. Vissa har fortfarande en del brister.
– Alla som arbetar med limmen ska få information om produkten är allergiframkallande eller skadlig på annat sätt, och om hur de ska skydda sig, säger Linnea Kanning.
Margareta Edling
Mer om Allergier
-
Handsprit skonsammare än tvål
Allergier • Den som behöver tvätta händerna ofta på jobbet eller lätt blir torr om dem bör undvika tvål och vatten och satsa på handsprit i stället.
-
Mjöldammsallergi tvingar bagare att byta yrke
Allergier • Fettisdagen innebär bråda tider för landets bagare. Men det är viktigt att hantera mjöl rätt eftersom mjöldammsallergier tvingar bagare att byta yrke.
-
Handeksem orsakar stort lidande
Allergier • Arbetsmiljön är den största riskfaktorn för att utveckla handeksem. Så här tar du hand om dina händer.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.