Många handelsanställda utförsäkrade
Publicerat 20 december 2016
Fram tills att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen togs bort i februari i år hann 11 000 privatanställda arbetare bli utförsäkrade. Merparten av dessa jobbar som försäljare inom handeln. Det visar en rapport från AFA Försäkring.
Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen infördes vid årsskiftet 2009-2010 och togs bort i år. Under denna tid har 11 000 privatanställda arbetare hunnit bli utförsäkrade.
Psykiska sjukdomar och belastningsbesvär är de vanligaste diagnoserna bakom sjukfallen. Det gäller både kvinnor och män men inte i alla åldersgrupper. Bland personer som är yngre än 45 år är psykiska diagnoser vanligare. Bland kvinnor under 35 år utgör psykiska sjukdomar nästan 60 procent av sjukfallen. Depression är den vanligaste diagnosen och därefter kommer ångestsyndrom.
Bland kvinnor är det försäljare inom handeln som i störst utsträckning blivit utförsäkrade. Bland män är det metallarbetare. Men viktigt att notera är att anställda inom kommuner och landsting inte ingår i AFA Försäkrings rapport.
Tidsgränsen i sjukförsäkringen
Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen innebar att man kunde få sjukpenning i högst 914 dagar, det vill säga två och ett halvt år. I undantagsfall kunde man få sjukpenning för en längre tid, till exempel om man hade en allvarlig sjukdom. Sedan årsskiftet 2009/2010 fram till och med oktober 2015 har ungefär 95 000 personer lämnat sjukförsäkringen på grund av att ersättningstiden löpt ut inom sjukpenning, rehabiliteringspenning eller tidsbegränsad sjukersättning. Eftersom vissa personer har lämnat försäkringen flera gånger handlar det totalt om drygt 107 000 sjukfall som avslutats.
(Källa: Försäkringskassan)

Marianne Zetterblom
marianne.zetterblom@prevent.seMer om Sjukfrånvaro
-
Psykisk ohälsa som barn ökar sårbarhet senare i livet
Psykisk hälsa • Psykisk ohälsa ökar bland unga. Det ökar också risken att bli sjukskriven senare i livet enligt en ny studie från Karolinska Institutet.
-
Ny behandlingsmetod vid utmattning
Stress • Behandling vid utmattningssyndrom fokuserar för mycket på återhämtning. Det anser forskaren och psykologen Jakob Clason van de Leur som arbetat med en behandlingsmodell där meningsfullhet i arbetet står i centrum.
-
Perfektionism får oss att prestera sämre
Psykisk hälsa • Andelen unga som ställer orimligt höga krav på sig själva har ökat de senaste 10–20 åren, visar psykologisk forskning. Den som lider av perfektionism riskerar både att bli utbränd och att prestera sämre på jobbet.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
”Hela livssituationen påverkar”
Stress • År 2028 försvinner diagnosen utmattningssyndrom. Det är i grunden positivt för patienterna enligt Alexander Rozental, professor i psykologi vid Luleå tekniska universitet. Diagnosen har inte varit tillräckligt träffsäker eller resulterat i effektiva behandlingsmetoder.
-
Parfym kan förvärra pollenallergi
Allergier • Uppfriskande och härligt eller ett irritationsmoment som sticker i näsan? Parfymens vara eller icke vara är en vattendelare. Men kan det rent av bli ett arbetsmiljöproblem? Vi frågade Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
-
Så kan arbetsplatsen underlätta för pollenallergiker
Allergier • Med mildare vintrar börjar pollensäsongen allt tidigare. Prognosen tyder på att årets säsong kommer att bjuda på högre halter av björkpollen än tidigare. Alla arbetsplatser behöver tänka igenom vad de kan göra för att underlätta för pollenallergiker på jobbet, säger Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.