Bild: iStockphoto
Så blir du fri från sockersuget
Publicerat 24 mars 2016
Det finns överallt, smakar gott men gör dig grinig, trött och sömning. Dessutom beroende. Men det går att bli sockerfri. Men då är det nolltolerans som gäller, enligt professor Charlotte Erlanson-Albertsson.
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet, forskar om aptitreglering och energibalans och intresserar sig särskilt för maten som innehåller fett och socker.
Varför är vi så förtjusta i socker?
– Vi tycker om söt smak på tungan och blir glada och mår bra när vi smakar något sött, det finns nedärvt i vår biologi. Är man trött eller stressad vill man ha sött för att få energi och då känner man sig genast kraftfull och stimulerad.
Hur kan sockret påverka oss?
– Sockret är den föda som kommer närmast droger och är förrädiskt för att det kan skapa ett beroende. Hjärnans belöningssystem stimuleras på samma sätt som god mat, träning och sex och baksidan är att det kan leda till missbruk.
– Har man ärftliga anlag blir lyckoeffekten av sockret extra kraftigt men klingar av snabbare. Då vill man har mer och får man inte mer kan man få abstinens med humörsvängningar och rastlöshet. För den som vant sig vid att äta mycket sött leder abstinensen till ångestkänslor.
Varför är socker så farligt?
– Socker är boven i dagens fetmaexplosion. Medan fet mat gör oss mätta, ökar socker aptiten. Det ökar även risken för en rad folksjukdomar, som hjärtkärlsjukdomar, cancer, alzheimer, inflammatoriska sjukdomar, diabetes, fettlever, och man blir även rynkig och åldras snabbare.
Men vi behöver väl socker också?
– Jo, glukosen som ingår i socker är viktig men den kan vi lika gärna få i oss via maten, frukt och bär.
Ska man byta till sötningsmedel och lightprodukter?
– Nej, dem ska vi bannlysa. De lurar hjärnan som får det söta men ingen energi. De triggar sötbehovet och man vill ha mer och mer och på sikt kan de leda till viktökning och diabetes.
Tips på hur man bryter sockervanan?
– Försök undvika sötsaker, slopa halvfabrikat och läsk och fixa lagad mat hemma varje dag, hoppa gärna över feta och söta luncher ute. Ta en frukt till efterrätt.
Blir man av helt med sockersuget?
– Ja, ju tidigare man blir av med det desto lättare är det. Med tiden blir suget mindre om du inte underhåller det, då klingar det av och det blir lättare att motstå sötsaker. Men man måste vara oerhört konsekvent, det är noll-tolerans som gäller.
Socker
Raffinerat socker ökar risken för sjukdomar och andra åkommor:
- Fetma.
- Hjärt- och kärlsjukdomar.
- Cancer.
- Inflammatoriska tarmsjukdomar, som Crohns sjukdom.
- Högt blodtryck.
- Typ 2-diabetes.
- Trötthet.
- Humörsvängningar.
- Åldras snabbare.
- Tidig demens.
Så mycket socker
Varje år äter vi ungefär 45 kilo vitt raffinerat socker per person. Vi dricker cirka 100 liter socker i form av saft och läsk per person och år.
När sötsuget sätter in
- Ta en näve nötter, exempelvis cashew, mandel eller pecan.
- Ät hälsosamma mellanmål, som keso med blåbär och hallon, en skiva kalkon och avokado.
- Ta en frukt.
- Drick vatten.
Margaretha Eldh
Prenumerera på nyhetsbrevet
Ja tack, jag vill få nyheter, inspiration och tips till min mejl varje vecka – helt utan kostnad.
Papperstidning
Få tidningen till din brevlåda fyra gånger per år – helt utan kostnad. Du får fördjupande reportage, tipsinriktade artiklar och kan inspireras av hur andra jobbar med arbetsmiljö.
PrenumereraSenaste om Hälsa
-
Stressad? Därför ska du inte hoppa över lunchen
Må bra • Nästan var fjärde yrkesverksam hoppar över lunchen minst en dag i veckan och de flesta gör det på grund av stress. Men enligt dietisten Maria Sitell leder det till att man får mindre gjort och presterar sämre.
-
Dagsljus viktigt för hälsan
Må bra • Den som jobbar inomhus under årets mörka månader får i regel alldeles för lite dagsljus. Men det finns knep för ta vara på de ljusa timmarna.
-
Arbetsrelaterad stress ökar risken för hjärtbesvär
Stress • Obalans mellan ansträngning och belöning på jobbet kan fördubbla risken för att utveckla förmaksflimmer. Det framkommer av en vetenskaplig studie som Hjärt-Lungfonden tagit del av.